Zonnepanelen, meer dan ooit een goed idee?
Ja, het is nog altijd interessant om zonnepanelen te installeren. Misschien zelfs meer dan ooit. Want ze zijn goedkoop nu, en goed voor je energiezekerheid. Al zijn er wel een paar zaken waar je op moet letten.
Sinds de energiecrisis van kort geleden, met de uit de pan swingende prijzen, beseffen we: het is interessant om zelf elektriciteit te kunnen produceren. In deze onzekere wereld weet je immers nooit wanneer de prijzen weer gaan stijgen. Bovendien elektrificeren we steeds meer, zijn de prijzen van zonnepanelen nog nooit zo laag geweest, en gaat de kwaliteit ervan er alsmaar op vooruit. Niet getwijfeld dus. Al zijn er vooraleer je op je dak kruipt wel een paar zaken die je best eerst in overweging neemt.
Eerst isoleren
Allereerst is er de staat van dat dak. Is het er niet te best aan toe, of moet het binnen afzienbare tijd vernieuwd worden, breng dat dan vooraf in orde. Je zonnepanelen liggen er immers voor minstens twintig jaar, en wellicht langer, en het zou jammer zijn, en duur, om ze weer te moeten verwijderen om je dak te vernieuwen. Heb je een dak met asbest, dan mogen daar sowieso geen zonnepanelen op. En is het dak niet of slecht geïsoleerd, dan pak je dat het best eerst aan. Het is een investering die rendeert, en panelen op het dak kunnen latere isolatiewerken bemoeilijken.
Piekproductie
Denk ook goed na over de oriëntatie van de panelen. Vroeger was dat een no-brainer: zoveel mogelijk op het zuiden als enigszins mogelijk. Het liefst pal op het zuiden, met zuidoost of zuidwest als tweede beste optie. Zo heeft je installatie immers veruit het beste rendement. Alleen is het probleem: je zit met een piekproductie op een moment dat je niet veel verbruikt, terwijl dat verbruik net piekt op het moment dat je geen of nauwelijks stroom produceert, namelijk tegen de avond of in de ochtend. Zodat er op die momenten dus elders elektriciteit moet worden bijgeproduceerd.
Gebruik eigen stroom
Daarom wil de netbeheerder piekproductie en piekverbruik beter op elkaar afstemmen. Onder andere door mensen aan te zetten hun verbruik te spreiden. Zo krijgen eigenaars van zonnepanelen de raad om zoveel mogelijk hun verbruik te concentreren op het ogenblik dat hun panelen produceren. Dat is ook financieel interessanter: ze krijgen weinig geld om stroom op het net te zetten, zodat het lucratiever wordt om die zelf te verbruiken. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar een typisch voorbeeld is het water in de elektrische (warmtepomp)boiler opwarmen met zelf geproduceerde zonnestroom.
Oost-west kan best
Bij nieuwe installaties is het daarom ook interessant om indien mogelijk te kiezen voor een oost-westoriëntatie. Het rendement is dan wel significant minder (een minderopbrengst van wel 30 procent en meer), maar je produceert wel veel meer elektriciteit op momenten dat je die doorgaans ook zelf verbruikt. Zo heb je dus een installatie die veel meer is afgestemd op je eigen behoeften. Bovendien wordt op die manier ook je omvormer minder belast (een vrij duur onderdeel van je installatie dat de gelijkstroom van je panelen omzet in de wisselstroom die nodig is voor je apparaten).
Deel je teveel
Nog iets om over na te denken is het vermogen van je installatie. Het beste is om dat zo goed mogelijk af te stemmen op eigen verbruik (voor wat je op het net zet krijg je sowieso weinig). Alleen moet je misschien wel rekening houden met toekomstige veranderingen in je stroomverbruik, zoals de aanschaf van een elektrische wagen of kinderen die het huis uit gaan. Om die schommelingen op te vangen kan het interessant zijn om aan energiedelen te doen: vrienden, familie of buren die jouw overschotten gebruiken. Al moet dat dan wel op het moment dat die stroom geproduceerd wordt.
Wat met China?
En wat met Chinese PV-installaties? Onlangs verschenen er in de pers berichten dat China in geval van conflict het Europese elektriciteitsnet zou kunnen doen crashen door tegelijkertijd alle Chinese zonne-installaties op ons continent uit te schakelen. Dat zou mogelijk zijn doordat de meeste omvormers van die installaties via het internet nog altijd verbonden zijn met de producenten ervan. De Chinese overheid haastte zich om te zeggen dat ze zoiets niet kan en ook niet wil. Maar dat neemt niet weg dat de eventuele kwetsbaarheid van je installatie wel een overweging kan zijn bij de aanschaf ervan.