Zo maak je je huis klaar voor de winter

Warm en beschut tegen kou en nattigheid, zo willen we allemaal de herfst en winter ingaan. Dus kan je er maar beter voor zorgen dat je huis optimaal tegen die taak is opgewassen. Sommige zaken kun je zelf doen, voor andere roep je beter de hulp in van een professional.

Je huis klaarmaken voor de winter begint met een inspectietocht langs de buitenkant. Voor de klassieke klusjes, zoals de dakgoten schoonmaken, zodat ze niet verstopt raken met bijvoorbeeld herfstbladeren en voor waterschade kunnen zorgen. Of het buitenkraantje afsluiten. Vergeet ook niet de onverwarmde binnenruimtes, zoals een garage, waar het soms wel eens flink koud kan worden. En dan nog even checken of dak en gevel in orde zijn, om te zien of er geen pannen loszitten of barsten zijn die tot vorstschade kunnen leiden.

Likje verf

Natuurlijk is er ook het houtwerk. Als ramen, deuren en dergelijke recentelijk geen likje verf of onderhoudsbeurt hebben gehad, dan is het nu zeker het moment. Er komen vast nog wel wat mooie, droge en niet al te koude dagen aan, laat Jacotte weten. Al is houtwerk behandelen eigenlijk meer een klus voor het voorjaar. Want het verbaast misschien, maar hout ziet bijna evenveel af van felle zon als van winterse buien en vrieskou. Dus er op tijd aan beginnen is de boodschap. En eenmaal de buitenkant van het huis klaar is, is het tijd om de blik naar binnen te richten.

Warm huis

Het eerste waar we tegenwoordig aan denken als we ons huis warm willen houden, is natuurlijk: isolatie. Er zijn heel wat isolatiewerken die je zelf kunt doen. Zo is het altijd een goed idee om kieren en spleten in ramen en deuren te dichten met tochtstrips. Een simpele radiatorfolie achter de verwarming zorgt ervoor dat er niet te veel warmte in de muur verdwijnt. Ook het isoleren van het dak of het kelderplafond (om gelijkvloers ook warmvloers te maken) kun je vaak zelf. Al moet dat dan wel heel secuur gebeuren, want slecht aangebrachte isolatie kan een groot deel van het effect tenietdoen.

Ramen en deuren

Complexere isolatiewerken zoals het isoleren van een gevel en al zeker van een binnenmuur laat je maar beter over aan een specialist: die zorgt er bijvoorbeeld voor dat de aansluitingen perfect (of zo goed mogelijk) zijn gedaan en er geen vocht in de isolatie terechtkomt. En ook nieuwe ramen en deuren plaatsen is uiteraard werk voor een vakman. Als je op een lawaaierige plek woont, is dit het moment bij uitstek om aan goede geluidsisolatie te denken. Want weet: glas dat goed thermisch isoleert, zorgt niet noodzakelijk ook voor goede geluidwering. Informeer je over glas dat beide doet.

Luchtdicht

Vraag daarnaast ook door naar de kwaliteit van de plaatsing. Want hoe goed je raam ook isoleert, thermisch en/of akoestisch, een slechte plaatsing kan een groot deel van die kwaliteiten tenietdoen. Zowel beglazing als isolatie moeten dus goed (lucht)dicht geplaatst worden. Net daarom zijn velen verbaasd over de nadruk die bouw- en gezondheidsprofessionals leggen op het belang van ventilatie. Is dat niet met een duur systeem de warmte weer buitenblazen die je net met zoveel moeite en kosten hebt proberen binnen te houden?

Slechte lucht en vocht

Niet echt. Je kunt natuurlijk zelf ventileren: ’s morgens en ’s avonds je huis goed verluchten, wat zeker aan te raden is. Of de dampkap regelmatig gebruiken. Maar wie een CO2- of vochtmeter heeft, zal merken dat de luchtkwaliteit daarna snel weer afneemt. Een goed ventilatiesysteem daarentegen houdt de luchtkwaliteit constant in balans, en doet dat veel gerichter en zuiniger dan je ooit zelf zou kunnen. Dat is om vele redenen belangrijk: vervuilde lucht en vocht tasten niet alleen je gezondheid aan, maar ook je woning, en vochtige lucht vraagt bovendien meer energie om op te warmen.

Zuinige ketel

Last but not least moet natuurlijk ook je verwarmingsinstallatie tiptop in orde zijn: de schoorsteen geveegd, de radiatoren ontlucht, de ketel nagekeken. Nog twee besparingstips voor je de winter in duikt: wie een condensatieketel heeft, zet die het best op 50 à 60 graden. Het duurt misschien wat langer om op te warmen, maar het is wel zuiniger. En installeer een spaardouchekop: die bespaart niet alleen water, maar ook de energie om het op te warmen.