Zo kies je een uitnodigende eettafel

De eettafel is misschien wel dé plek bij uitstek in huis waar we samenkomen, en van eten en drinken, gesprekken en gezelligheid genieten. Steeds vaker wordt het ook een meubel waaraan we werken en de kinderen huiswerk aan maken. Ze moet dus mooi en comfortabel zijn, uitstraling hebben en tegelijk ook praktisch zijn. Een korte gids om je te helpen bij je keuze. 

Het eerste wat je uiteraard moet bepalen, is de grootte van de eettafel. Wie een grote eetruimte heeft, zal gemakkelijker kiezen voor een grote tafel. Dat ziet er niet alleen gezellig en gastvrij uit, maar is ook nog eens handig als er bezoek komt. Hoef je niet meteen te gaan goochelen met bijzettafels of je gasten schouder aan schouder te proppen. Wie een kleine eetruimte heeft, zet die wel beter niet al te vol. Zorg dat je minstens 1 à 1,20 meter van de muren blijft om nog voldoende bewegingsvrijheid te hebben.

Uitschuifbare tafel

Een bank kan een oplossing zijn om een wat te grote tafel dichter tegen de muur te schuiven, maar is dan weer onhandig voor wie in het midden zit. Ideaal is vaak een uitschuifbare tafel, zodat je snel extra plaatsen creëert als er bezoek komt. Let wel even op het uitschuifsysteem van de tafel: bij sommige exemplaren zit dat verborgen aan de onderkant en komt het nogal laag, waardoor grote mensen moeilijk hun benen kwijt kunnen. Zeker als je de eettafel ook gebruikt als werktafel, kan dat oncomfortabel zijn.

Rechthoekig, rond, ovaal…

Spelen met de vorm kan ook: rechthoekige tafels mogen dan nog de norm zijn, rond heeft zeker heel wat voordelen. Je ziet elkaar niet alleen beter en kunt gemakkelijker gesprekken voeren met iedereen, maar het is ook handiger om een oneven aantal mensen te plaatsen. Nog een voordeel van een ronde tafel is dat ze geen scherpe hoeken heeft, waar je je soms flink aan kunt bezeren. Wie niet kan kiezen tussen rond en rechthoekig, kan gaan voor een ovalen tafel, die de voordelen van beide combineert. Ook te overwegen is een modulaire tafel: je kunt naar believen modules toevoegen of anders ordenen.

X-poten

Het nadeel van zo’n modulaire tafel is dan weer dat ze eigenlijk uit verschillende tafels bestaat, waardoor je wel erg veel poten krijgt, wat onhandig kan zijn. En denk erom dat de poten voor een groot deel ook het karakter van je tafel bepalen. Je hebt er A-vormige, U-vormige, X-vormige, in hout, metaal, blinkend, mat, ruw, glad… Welke je ook kiest, test ze eerst even uit als het kan, want die prachtige poten waar je verliefd op bent, kunnen stiekeme knieën-, enkel- of tenenbrekers zijn. Vandaar misschien wel zo handig: een (meestal ronde) tafel met één poot in het midden.

Hout

En dan het materiaal. Ook hier is de keuze groot: warm hout, chic marmer, praktisch laminaat… Een houten tafel is wellicht de perfecte allrounder: ze past in een klassiek of modern interieur, landelijk of industrieel. Het is bovendien een materiaal waarop we kleine beschadigingen vaak vrij gemakkelijk kunnen herstellen, door bijvoorbeeld wat bij te schuren en/of een beschermend houtproduct aan te brengen. Hout kan ook heel verschillende uitstralingen hebben, van strak, glad en elegant tot knoestig en robuust.

Marmer

Wil je voor een echt chique uitstraling gaan, dan kun je kiezen voor marmer of glas. Meteen ook materialen die gemakkelijk te onderhouden zijn. Bij hout kan dat al wat meer werk vragen, omdat het vaker behandeld moet worden. Al kunnen gebruikssporen een houten tafelblad ook wel een mooi patina geven. Nog een tip voor wie een kleine ruimte heeft: een glazen tafel oogt minder massief, vult de ruimte minder, en is tegelijkertijd een eyecatcher.

Geniet!

Maar het allerbelangrijkste aan je eettafel is: geniet ervan! Maakt niet uit of het nu een in het oog springend designerstuk is, een democratisch exemplaar uit de meubelsupermarkt, of een gekoesterd erfstuk van je grootmoeder.