Zo kies je de meest geschikte vloer voor elke ruimte

Een nieuwe vloer kiezen, het is niet alleen een kwestie van smaak. De vele verschillende vloertypes zijn niet allemaal even geschikt voor elke ruimte in je woning. Waarop moet je letten in de keuken, living, badkamer, slaapkamer en garage?

De keuze van de vloer bepaalt in hoge mate de sfeer van een ruimte. Het is de basis van je interieur. Bij de aankleding van een ruimte is het aan te raden om eerst de vloer te kiezen. Dat is ook hoe interieurarchitect Bart Appeltans het aanpakt. “Ik begin altijd bij de keuze van de vloer. En ik probeer altijd een maximum van twee à drie verschillende vloeren in een volledig huis te gebruiken. Zo vorm je een eenheid”, vertelde hij eerder in een interview met Onderdak.

Vloeren kiezen: stel eerst deze vraag

De eerste vraag die je je moet stellen, is of je vloerverwarming wilt leggen of niet. Die keuze bepaalt namelijk mee welke soort vloer het meest geschikt is. Bij vloerverwarming is het belangrijk dat de warmte in de vloer zo vlot mogelijk afgegeven wordt aan de ruimte. En dat lukt beter bij materialen met een lage warmteweerstand, zoals vloeren van beton, natuursteen of keramische tegels dan bij hout of tapijt bijvoorbeeld.

Welke vloer in de living?

In de woonkamer is er is veel passage en activiteit, de vloer moet dus geschikt zijn voor intensief gebruik én gemakkelijk schoon te maken. Met de vloer in je woonkamer kun je alle kanten uit. Parket zorgt voor de nodige charme en voelt zachter aan dan laminaat, dat dan weer goedkoper is. Tegels of een gietvloer zijn heel gemakkelijk te onderhouden (let wel op de kleur). Al kun je ook een stille pvc- of vinyloplossing kiezen. Tapijt is gezellig, maar dan zal je vaker moeten stofzuigen.

Welke vloer in de slaapkamer?

In de slaapkamer is een vloer met goede geluiddemping een voordeel. Denk bijvoorbeeld aan pvc, vinyl of tapijt. De vloer moet in de eerste plaats aangenaam zijn om op te lopen, bijvoorbeeld als je ’s nachts naar het toilet moet. Vinyl voelt zacht aan. Laminaat is een goede optie als je een vloer wilt die makkelijk schoon te maken is. Het heeft net als parket een warme uitstraling, ook belangrijk in de slaapkamer die toch vooral comfortabel en gezellig moet zijn.

Welke vloer in de keuken?

In de keuken kan de vloer heel vuil worden, want zelfs de beste kok morst weleens saus of water tijdens het koken. En soms kletteren er onbedoeld wel eens glazen tegen de vloer. Deze vloer moet dus vochtbestendig, stevig en snel te reinigen zijn. Tegels (opgelet: ze mogen niet te poreus zijn), laminaat, linoleum, vinyl of pvc zijn zeker goede opties voor de keukenvloer. Parket is minder aangewezen voor de keuken, al zijn er houtsoorten met een lage vochtgevoeligheid waarmee het wel kan. Tapijt is niet geschikt in deze ruimte.

Welke vloer in de badkamer?

De badkamer is de vochtigste ruimte van je huis, daar moet je rekening mee houden. De badkamer is ook een ruimte waar je tot rust moet kunnen komen. De meest vanzelfsprekende keuze zijn badkamertegels, waarmee je van de vloer en de wanden een stijlvol geheel kunt maken. Kies grote tegels, want dan heb je minder voegen en dus ook minder schoonmaakwerk. Of wat denk je van een gietvloer of pvc? Wil je per se een houten vloer in de badkamer, dan vergt de vochtbestendigheid extra aandacht.

Welke vloer in de garage?

In je garage moet er een stevige en slijtvaste vloer leggen. Het is er vochtiger en kouder dan in de andere ruimtes. Een goede optie is een keramische tegel, bijvoorbeeld in een grijze tint met spikkels zodat je het vuil niet snel ziet. Hoewel grote tegels in de mode zijn, is een kleinere tegel in de garage beter om breuken te voorkomen. Ook epoxygietvloeren zijn populair in garages. Ze creëren een vloeistofdicht, effen oppervlak.