Zo help je je biologische klok met je interieur en verlichting

Geraak je ’s morgens moeilijk uit bed? Valt de productiviteit bij het thuiswerken soms tegen en geraak je ’s avonds maar moeilijk in slaap? Veel mensen gaan dagelijks een gevecht aan met hun biologische klok. Wist je dat je daar met een aantal slimme ingrepen in je interieur zelf een beetje aan kunt verhelpen?

Herken je je in de bovenstaande beschrijving? Dan ben je mogelijk eerder een avondmens, geprogrammeerd om ’s avonds te pieken en ’s morgens lekker uit te slapen. Voor ochtendmensen is het simpel. Die worden ’s morgens fris wakker. De 9 to 5-wereld lijkt wel voor hen gemaakt. Op de meeste werkplekken en scholen moet je vooral van ’s morgens tot in de late namiddag productief zijn om vervolgens thuis rustig de avond in te gaan. Maar alhoewel het verschil tussen ochtend- en avondmensen grotendeels vastligt, kan je de pijn van het vroeg wakker zijn wel verzachten met aangepast licht. Met de juiste interieur- en lichtkeuzes kun je ook je (ochtend)productiviteit bevorderen en je avondrust bespoedigen.

Ochtend: licht helpt

De ochtend is voor de meeste mensen het moment waarop hun lichaam zich klaarmaakt voor een nieuwe dag. Natuurlijk licht helpt je om wakker te worden en je biologische klok te synchroniseren. Trek je gordijnen open en geniet van het ochtendlicht. In de donkere maanden is dat echter geen optie. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat slimme lampen op de markt die je kunt programmeren op het gebied van lichtkleur en intensiteit. Laat je eens wekken door een gesimuleerde zonsopgang op je eigen tempo: dat werkt dus (al kan het geen kwaad om ook de wekkerradio in te stellen, want niet iedereen wordt wakker van licht alleen). Er zijn trouwens ook echte wake-up lights op de markt, maar dan ben je algauw meer dan 100 euro kwijt. Ons advies is dan ook om het eerst eens met een slimme ledlamp en een gratis app te proberen.

Keuken en badkamer

Niet alleen in je slaapkamer, maar ook in de keuken en de badkamer kun je ’s ochtends met behulp van kunstlicht je ochtendroutine opvrolijken. Eventueel met wat uitbundig gekleurde extra’s op de ochtendtafel, zoals een placemat, een vrolijk servies of verse bloemen.

Voormiddag tot namiddag

Genoeg koffie binnen? Als je regelmatig een thuiswerkdag kunt inlassen, loont het de moeite om te investeren in een werkplek die je productiviteit bevordert. Denk minstens aan een goede bureaustoel die je houding correct ondersteunt en een bureau op de juiste hoogte. Of beter nog: een zit/sta-bureau. Regelmatig van houding veranderen helpt om vermoeidheid te verminderen en je concentratie te verhogen. Ideale kleuren voor de werkplek zijn neutrale tinten zoals grijs, beige en lichtblauw. Zulke kleuren creëren een serene sfeer waarin je je beter kunt concentreren. Zorg er ook voor dat je werkplek overzichtelijk en opgeruimd is. Gebruik lades, opbergboxen of wandplanken om rommel te organiseren of op zijn minst uit je blikveld te verwijderen. En ook hier is licht belangrijk: voor kantoorwerk raden specialisten 300 à 500 lux aan. Als het te donker is op je werkplek, word je sneller moe.

Vooravond

Zit het werk erop? Doe het felle licht uit, klap de laptop dicht en draai je thuiswerkplek de rug toe. Dit is het moment om de lichten te dimmen of misschien een kaars aan te steken. Richt een knus hoekje in met een zachte zetel, wat kussens en een dekentje om gezellig in een magazine te bladeren of een boek te lezen met een kop kruidenthee erbij. Ook geuren zoals lavendel, sandelhout of eucalyptus kunnen je helpen om te ontspannen. Met gedempt licht en ontspannende activiteiten vertel je aan je biologische klok dat de avond eraan zit te komen.

Nacht

Je hebt – hopelijk niet te laat – gegeten en bent op tijd gestopt met tv-kijken en ander schermgebruik. Misschien heb je nog een rustige avondwandeling gemaakt. Nadat je bij gedempt licht in de badkamer je tanden hebt gepoetst, is het tijd om je terug te trekken in je slaapkamer. Die is idealiter schermvrij en voorzien van goede verduisterende gordijnen die geen spleetje licht doorlaten. Ook een minimalistische inrichting van de slaapkamer kan helpen, dus geen stapels kleren of boeken hier. Slaap wel en morgen gezond weer op!