Zo haal je het maximum uit een klein appartement
Kleiner gaan wonen, is betaalbaarder en zuiniger. Maar het is wel belangrijk dat je je woonplek zo inricht dat je niet het gevoel krijgt dat je over te weinig ruimte beschikt. Met deze tips haal je het volle potentieel uit een minimale vloeroppervlakte.
Bouwen wordt duurder, dus gaan we met zijn allen kleiner wonen. Appartementen zitten in de lift. In 1996 was 35% van de vergunde nieuwbouwwoningen in Vlaanderen een flat, in 2021 was dat 53%. Er komen dus meer appartementen dan huizen bij. En die appartementen worden kleiner (de huizen trouwens ook). In 2005 bedroeg de gemiddelde oppervlakte van een nieuwbouwappartement 139 m2, in 2021 was dat 104 m2. Er is niets mis met kleiner wonen: een compact appartement verbruikt minder energie en vergt minder onderhoud. En met slimme inrichting en de juiste ingrepen kan je ook in een appartement van minder dan 100 m2 een gevoel van ruimte creëren. Wat zijn de do’s en don’ts van compact wonen?
Ontrommel en ontspul
Neem de tijd om grondig na te denken over wat je wel en niet nodig hebt. Dat doe je natuurlijk best voor je naar je compacte appartement verhuist, maar het kan ook wanneer je er al woont. Door de juiste vragen te stellen en radicale keuzes te maken, zal niet alleen je appartement maar ook je hele leven een pak minder chaotisch worden.
Meer weten over ontspullen? Lees dan ons artikel over de Marie Kondo-methode, geïnspireerd door de Japanse opruimgoeroe.
Integreer keuken en eetkamer
In een compacte woning kan je in sommige ruimtes een aantal woonfuncties combineren. Een slaapkamer kan dubbelen als thuisbureau, de gastenslaapkamer kan dienstdoen als dressing. Verwijder indien mogelijk ook binnenmuren (vraag advies aan een architect of aannemer). Een krappe keuken plus een kleine living kunnen samen een grote open leefkeuken opleveren. Echt heel weinig plaats? Van je keukeneiland kan je een volwaardige eetplek maken voor vier mensen. Extra compact wordt het wanneer de ongebruikte krukjes helemaal onder het eiland kunnen worden geschoven.
Laat volop daglicht binnen
Ga voor zo groot mogelijke raampartijen, die vergroten de ruimte. Kan je niet zomaar veranderingen aanbrengen aan de buitenmuren of je schrijnwerk, laat dan de bestaande ramen zo goed mogelijk tot hun recht komen. Hang gordijnen zo op dat ze in geopende toestand de ramen niet afdekken. Of haal de gordijnen helemaal weg op plekken waar je geen inkijk hebt. Ook rolgordijnen kunnen een goede oplossing zijn. Denk er ook aan dat je gordijnen kunt vervangen door doekzonwering aan de buitenkant. Doekzonwering op zonne-energie kan je installeren zonder breekwerk. Screens beschermen je tegen indiscrete blikken en houden de zon buiten in de zomer.
Doe iets met verloren hoekjes
Het is niet verstandig om je appartement helemaal vol te proppen, er is niks mis met wat leegte en ruimte. Anderzijds lenen sommige hoekjes zich heel goed om er iets nuttigs of decoratiefs mee te doen. Op de foto zie je bijvoorbeeld een leuk thuisbureau met bibliotheek.
Ga voor hoge kasten
Ook de grootste ontspuller heeft bergruimte nodig, maar hoe zorg je ervoor dat die zo weinig mogelijk plaats inneemt of tenminste toch die indruk geeft? Werken in de hoogte is doorgaans een goede oplossing. Heb je echt weinig plaats, dan kan je bovendien overwegen om voor extra ondiepe plafondhoge kasten te gaan. Deurloze kasten kunnen het ruimtegevoel versterken, maar alleen als alles in de kast heel netjes wordt opgeborgen. Laden en opbergdozen kunnen daarbij wonderen verrichten.
Gebruik lichte kleuren, spiegels en sfeerverlichting
Spiegels vergroten een ruimte, dat is nogal evident. Ook lichte kleuren doen een kamer groter lijken dan ze is. Kies best voor warme neutrale tinten in plaats van voor koud wit. Vermijd ook al te fel licht van een centraal lichtpunt. Kies voor een dimbare lamp. Een sfeerlampje hier en daar geeft wat meer diepte aan de ruimte. Kies wel voor warm licht. Lichttemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin: hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer het licht. 4000 Kelvin is behoorlijk koel, 3000 Kelvin is gezelliger en 2700 Kelvin is extra sfeervol.