Zeven renovatiehacks voor een snelle en betaalbare makeover

Een renovatie van je huis kan vaak duur en tijdrovend lijken, maar met slimme keuzes kun je elke woning snel en betaalbaar opfrissen. Hier zijn tien renovatiehacks om je eigen stek een upgrade te geven. En ze kosten veel minder dan je misschien denkt.

Ken je dat gevoel? Je stelt bepaalde ingrepen aan je woning uit omdat je eerst wilt sparen. Of het komt er gewoon niet van. Maar soms, zeker als je door de ogen van anderen naar je stekje kijkt, besef je dat er nu écht wat moet gebeuren. Wij lijsten een aantal haalbare en betaalbare ingrepen op die weinig tijd in beslag nemen, die een groot plezier (en meerwaarde) opleveren tegenover de kost die je erin steekt en die iedereen met een minimum aan handigheid voor mekaar kan krijgen.

  1. Nieuwe keuken of badkamer voor een prikje

Op elk verlanglijstje staan keuken- en badkamerrenovatie helemaal bovenaan. Maar een volledig nieuw ingerichte keuken of badkamer ligt niet altijd binnen handbereik. Nochtans, met deze tips kom je al een heel eind.

  • Zijn de kastjes van badkamer op zich nog in orde? Vervang de frontjes of herschilder ze. Gebruik in dat laatste geval wel verf die geschikt is voor vochtige ruimtes, zoals acryl- of olieverf. Vervang ook meteen de handgrepen van kasten en lades.
  • Ook kleine maar opvallende details kunnen het verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan nieuw kraanwerk in badkamer of keuken.
  • Opbouwvloeren

Ook een snel resultaat heb je met een nieuwe vloer die je bovenop een bestaande vloer legt. Daarmee kan je niet alleen je keuken of badkamer upgraden, maar eender welke ruimte. Met clicklaminaat of een vinylvloer is dat zo gepiept. Deze vloeroplossingen zijn speciaal ontworpen om bovenop bestaande vloeren te leggen. En zeker meerlagig viny is tegenwoordig nauwelijks nog van echt hout of steen te onderscheiden.

  • Licht doet leven

Heb je nog ruimtes met gloeilampen, halogeenspots of tl-buizen? Vervang je oude armaturen door energiezuinige ledverlichting. Je gaat minder stroom verbruiken en deze lampen gaan veel langer mee, dus ze verdienen zichzelf op termijn terug. Heel leuk ook als je sferen kunt creëren door licht te dimmen of van lichtkleur te veranderen. Dat kan met slimme, geconnecteerde lampen. Ze zijn niet veel duurder dan andere lampen en je hoeft zelfs geen dimmer aan te schaffen, de app op je smartphone volstaat. Extra ingreep: vervang je oude stopcontacten en schakelaars door mooie, hedendaagse varianten.

  • Likje verf, streepje behang

De muren een nieuwe laag verf geven is altijd een goed idee om een ruimte op te frissen. Ben je een durver? Dan kan je voor een accentplafond gaan: een plafond in een opvallende kleur. Wees gerust dat je daar reactie op krijgt van bezoekers.

Check ook zeker de optie behang. Een volledige ruimte behangen is veel werk en kan kostelijk zijn. Maar een accentmuur is helemaal oké. Snel gepiept, betaalbaar en een echte meerwaarde voor een muur. Bovendien mag het dan ook altijd net iets uitbundiger zijn dan wanneer je de hele kamer zou willen behangen.

  • Raambekleding

Een nieuw gordijn is nog zo’n quick win om je woning een nieuwe look te geven. Als er al gordijnen hangen, is het echt niet veel werk om ze te vervangen. In dit artikel geven we je een volledig overzicht van raambekleding in verschillende stijlen.

  • Een trapje hoger

Sorry bungalow- en flatmensen, deze is niet voor jullie. Maar als je wél een trap hebt, vergeet die dan niet onder handen te nemen. In veel huizen is de trap een van de eerste dingen die je ziet, hij kan er dus best niet te versleten uitzien. Opschuren en in een frisse kleur zetten is een logische stap richting mooier wonen.

  • Minder is soms meer

Tenslotte, de meest radicale tip (en bovendien de goedkoopste): ga voor minder. Lees ons artikel over ontspullen en creëer een minimalistisch zenhuis met minder rommel en meer levensplezier.