Zes redenen om kleiklinkers te kiezen voor je terras of oprit

Kleiklinkers zijn 100% natuurlijk en bijzonder duurzaam in alle betekenissen van het woord. Met waterpasserende kleiklinkers kan je bovendien de negatieve gevolgen van bodemverharding tegengaan.

Kleiklinkers zijn niet alleen mooi, tijdloos en oersterk. Zowel het productieproces als de vormgeving blijven evolueren om aan de veranderende eisen van consumenten en overheden tegemoet te komen.

1. Duurzaam

Duurzaamheid is niet langer een luxe, maar een must. Onze economie evolueert naar een circulair model, waarbij we afval zoveel mogelijk vermijden en maximaal werken met natuurlijke en hernieuwbare materialen. Kleiklinkers passen perfect in dat plaatje. Ze worden vervaardigd uit klei, een hernieuwbare basisgrondstof, die lokaal wordt ontgonnen aan rivieren. Het bakproces maakt de kleiklinkers bijzonder resistent, waardoor ze extreem slijtvast, sterk en kleurvast zijn. Ze worden er met de jaren alleen maar mooier op, en kunnen makkelijk tot 125 jaar meegaan.

Trendline Eros getrommeld (Gardenova - Wilrijk)

2. Recycleerbaar

Zowel tijdens het productieproces als in het lange leven van de kleiklinker is er veel aandacht voor hergebruik. Zo vermaalt Wienerberger bijvoorbeeld afgekeurde kleiklinkers, mengt ze met nieuwe klei en zet ze opnieuw in bij de productie. Door het gebruik van recuperatiemateriaal is minder basismateriaal en minder energie nodig. Kleiklinkers kunnen ook vlot worden opgebroken en (elders) teruggelegd.

3. Personaliseerbaar

Kleiklinkers bestaan in diverse kleurschakeringen, formaten en texturen, en je kunt ze op verschillende manieren leggen. Zowel wat betreft vormgeving als esthetiek kan je er jouw project een persoonlijke uitstraling mee geven. Die creatieve vrijheid maakt van kleiklinkers de ideale kandidaat voor je terras, oprit en tuinpaadjes. Zeker in combinatie met hun uitstekende technische prestaties en het beperkte onderhoud.

Passaqua Doris (Tuinaanneming Trenson - Adegem)

4. Waterpasserend

De waterpasserende kleiklinker Passaqua voldoet aan de drie bovenstaande eigenschappen maar heeft nog een extra troef. Passaqua kleiklinkers zijn uitgerust met afstandshouders, waardoor ze geplaatst kunnen worden met 6 mm brede voegen. Zo kan het hemelwater ongehinderd lokaal wegsijpelen en in de bodem infiltreren. Dat is de oplossing om de toenemende verharding van de bodem tegen te gaan en toch moddervrije terrassen en opritten te realiseren.

De verharde oppervlakte bestaat bij de Passaqua voor ongeveer 10% uit voegen, wat beantwoordt aan de minimale vereiste voor een waterdoorlatende verharding. In combinatie met waterdoorlatend voegmateriaal en fundering onder de kleiklinkers zijn maatregelen zoals de plaatsing van infiltratiekratten of de aanleg van wadi’s dan ook niet noodzakelijk.

5. Makkelijk in onderhoud

Net als traditionele kleiklinkers zijn Passaqua kleiklinkers oersterk en krijgen ze in de loop der jaren een aantrekkelijk patine. Bovendien vergen ze nog minder onderhoud dan de al behoorlijk onderhoudsarme conventionele kleiklinkers. Omdat het water sneller wegvloeit via de bredere voegen van de Passaqua, is er nog minder risico op de groei van algen, mossen en onkruid in de voegen. Dat komt het uitzicht en onderhoudsgemak van de bestrating extra ten goede.

6. Ook in het publieke domein

Passaqua kleiklinkers scoren bijzonder goed bij wie op zoek is naar hoogwaardig bestratingsmateriaal. Ze lenen zich dan ook voor een brede waaier aan toepassingen. Ze zijn geschikt voor de aanleg van terrassen en opritten, zowel rond particuliere woningen als op grotere schaal in verkavelingen. Maar evengoed vinden ze een plek op openbare ruimtes zoals parkings, pleinen en fietspaden, of op evacuatiewegen voor de brandweer.

Op zoek naar de ideale kleiklinker voor jouw project? Klik hier!