Ga je voor een kangoeroewoning of je eigen b&b?

Is je woning te groot geworden? Dan kun je een deel verbouwen en verhuren als bed and breakfast (b&b). Zorg wel dat je aan de nodige voorwaarden voldoet. B&b-uitbaatster Micheline Foucaert is alvast bijzonder gelukkig met de nieuwe invulling van haar ‘hotel mama’. Liever geen onbekende gasten in huis? Je kunt ook altijd de ouderlijke woonst ombouwen tot een kangoeroewoning.

Beginnen met een eigen bed and breakfast is populair: Vlaanderen telt vandaag maar liefst 2.185 b&b’s. Vaak gaat het om mensen van wie de kinderen het huis uit zijn en die ruimte over hebben. Dat is begrijpelijk: eenmaal de kinderen het nest hebben verlaten, blijkt de gezinswoning vaak te groot. Je zou in principe je huis kunnen verkopen en op zoek gaan naar een kleinere woning. Maar veel mensen houden van hun huis en willen er zo lang mogelijk wonen. Gelukkig bestaan er tal van alternatieven voor verhuizen.

Kangoeroewonen

Naast een b&b is ook kangoeroewonen een optie. Het idee van kangoeroewonen is dat verschillende generaties of personen samenwonen in aparte woonheden onder een dak om voor elkaar te zorgen. Als dat te drastisch of te voorbarig is, zijn er nog andere mogelijkheden. Het vertrek van de kinderen en vaak ook het einde van de lening biedt financiële ademruimte. Droom je ervan om je keuken of badkamer nieuw leven in te blazen? Of wat dacht je van een creatieve hobbykamer of een gigantische dressing? Het kan allemaal.

De bed and breakfast van Micheline

Micheline Foucart (68) en haar man baten al elf jaar hun eigen bed and breakfast Willow Lodge in het Oost-Vlaamse De Pinte uit. Micheline: “Toen onze drie kinderen uitvlogen, leverde dat ineens veel vrije tijd én extra ruimte in huis op. Tegelijk was ik op zoek naar een bezigheid om ook na mijn pensioen actief te blijven.” Het ombouwen van de gezinswoning tot b&b bood in een klap ook de mogelijkheid om de woning futureproof te maken. “De zolder hebben we omgebouwd tot twee royale gastenkamers met badkamer. Voor het comfort van onze gasten hebben we een lift geïnstalleerd. Door de verbouwingen hebben we niet alleen 150 m² extra ruimte gecreëerd, maar is ook de waarde van ons huis gestegen. Ook al was het niet onze eerste doelstelling tijdens de renovatiewerken, deze meerwaarde loont zeker de moeite. Je weet maar nooit wat het leven nog brengt.”

Voordelen

Ga je voor een grondige renovatie, begin je een b&b of kies je eerder voor kangoeroewonen? Maak een lijstje van wat je zelf wilt, nu en over pakweg tien jaar, en zet de voor- en nadelen op een rijtje. De voordelen van kangoeroewonen liggen voor de hand. Voor de jongere generatie wordt wonen minder duur, omdat de bouw- of verbouwkosten gedeeld kunnen worden. Bovendien is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een renovatie-, aanpassings- of verbeteringspremie. Goede afspraken tussen de generaties en een goede verstandhouding zijn essentieel.

Het grootste voordeel van een b&b zijn wellicht de extra inkomsten, maar het wordt natuurlijk pas echt een succes als je gastvrij en zorgend bent ingesteld, zoals Micheline. “Wat ik zo leuk vind aan een eigen b&b? Het minste wat je kunt zeggen, is dat onze gasten opnieuw voor leven in huis zorgen. Je ontmoet enorm veel mensen van verschillende culturen. En ik vind het ontzettend fijn om gasten te verwennen met een lekker ontbijtje en zo toch een beetje ‘hotel mama’ te blijven (lacht).”

Regels

Zin om zelf ook een b&b te beginnen? Informeer je dan, want je mag niet zomaar een bed plaatsen in een leegstaande kamer en jezelf tot b&b bombarderen. Je huis zal waarschijnlijk een bestemmingswijziging nodig hebben, aangezien je het niet meer alleen gebruikt om in te wonen. Je moet ook je logies aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Hoe meer comfort jij je gasten biedt, hoe hoger de sterrenkwalificatie van Toerisme Vlaanderen. Let wel: wie geld verdient met het uitbaten van een logies, moet hiermee natuurlijk rekening houden in zijn aangifte voor de inkomstenbelastingen.