Hout, pvc of aluminium voor ramen en deuren: wat is de beste keuze?

Een van de vele belangrijke beslissingen voor wie gaat bouwen is: welke ramen neem je? Niet alleen het glas speelt een rol – hoe goed beschermt het tegen weer en geluid? – maar zeker ook het profiel. Meestal gaat de keuze tussen drie materialen: hout, pvc en aluminium. Hoe hak je de knoop door? En is er een materiaal dat er met kop en schouders bovenuit steekt? Een stand van zaken.

Het eerste wat een rol speelt in je keuze, is wellicht nog altijd simpelweg je smaak. Velen zullen meteen kunnen zeggen naar welk materiaal hun voorkeur uitgaat. Heb je een oude, klassieke of landelijke woning, dan neig je wellicht het meest naar hout. Omdat dat het best past bij de stijl van het huis: warm, organisch, tijdloos. Wil je eigentijds, modern wonen, dan is aluminium misschien meer je ding, met zijn strakkere en meer industriële uitstraling. Om echt heel grote raampartijen te maken, is aluminium trouwens het meest geschikt.

Pvc met hout- of aluminiumlook

Pvc heeft lang in het verdomhoekje gezeten, omdat het er goedkoop uitzag. Het was de praktische en economische oplossing, maar voor de stijl koos je het niet. Maar dat is intussen al even verleden tijd. Waren vroeger pvc-ramen vooral saai wit, dan komen ze nu in alle mogelijke kleuren en tinten. En het materiaal ziet er ook veel beter uit: zelfs voor wie goed kijkt, is het vaak moeilijk te zien of een raam nu echt hout is, dan wel een houtimitatie in pvc. Vandaar dat sommigen ook kiezen voor een combinatie:  met bijvoorbeeld een deur in echt hout, maar ramen in pvc. En ook pvc met aluminiumlook is mogelijk.

Prijs

De doorslaggevende reden om voor pvc te kiezen, is meestal de prijs: pvc-ramen en -deuren zijn ontegensprekelijk het goedkoopst. Hout is duurder, en de prijzen van hout zitten de laatste tijd ook flink in de lift. Aluminium is meestal het duurst, al kunnen ramen in bijvoorbeeld tropisch hardhout ook prijzig zijn. Eveneens belangrijk voor je portemonnee is de isolatiewaarde. Op dat vlak springen hout en pvc haasje-over: hout heeft als materiaal weliswaar de beste isolatiewaarde, maar pvc presteert vaak beter door het vernuftige ontwerp van het profiel. De isolatiewaarde van aluminium ligt over het algemeen iets lager.

Onderhoud

Nog een factor die we het best meenemen in de afweging is het onderhoud. Vooral pvc en aluminium zijn erg onderhoudsvriendelijk. Hout presteert op dat vlak wat minder, omdat het gevoeliger is voor weersomstandigheden. En ook al hoor je tegenwoordig vaak dat je eerste tien jaar niets hoeft te doen, op een bepaald moment sta je toch best met een verfborstel in je hand. Het voordeel is dan natuurlijk wel dat je gemakkelijk de kleur kunt aanpassen en je woning meteen een heel andere look kunt geven.

Beschadiging

Ramen en deuren worden niet alleen vuil, ze kunnen ook beschadigd geraken. Ook op dat vlak presteert pvc erg goed, wegens weinig krasgevoelig en gemakkelijk te herstellen indien nodig. Ook hout doet het prima: kleine beschadigingen werk je vaak al met een likje verf weg. Aluminium is wat moeilijker: het is gevoeliger voor krassen, en schade wordt het best door een specialist hersteld.

Duurzaam

Voor de meeste moderne kwaliteitsramen geldt dat ze heel lange tijd zullen meegaan. Duurzame producten dus. Maar zijn ze daarom ook ecologisch? Hout is een product dat CO2 opslaat en ons zo een dienst bewijst. Maar de producten waarmee je hout behandelt, zijn niet altijd even milieuvriendelijk. En als je voor tropisch hout kiest, check dan zeker of het uit duurzaam beheerde bossen komt. Weet dat er tegenwoordig ook uitstekende Europese alternatieven zijn. Pvc en aluminium lijken het als industriële producten te moeten afleggen tegen hout, maar dat is slechts schijn. Beide zijn namelijk uitstekend recycleerbaar.

Volg je hart

Eigenlijk is er maar één conclusie: hout, pvc en aluminium zijn heel erg aan elkaar gewaagd. En als er al verschillen zijn, dan zijn ze veelal klein en werken de fabrikanten hard om de concurrentie op dat vlak bij te benen. Het beste wat je kunt doen, is dus bij je keuze gewoon je hart volgen (en misschien ook je portemonnee).