Waarom Blind Gekocht voor een slimme laadpaal koos
Blind Gekocht vond voor Johan en Sylvie een woning in het groen in Koolkerke. Omdat de volgende wagen van Sylvie waarschijnlijk een elektrische wagen wordt, plaatste Blind Gekocht alvast een slimme laadpaal. Waar is dat goed voor?
Voor boswachter Johan en fietsenmaker Sylvie is ecologie belangrijk. Sylvie denkt eraan om in de toekomst een elektrische wagen te kopen. Daarom installeerde Blind Gekocht bij hun woning in Koolkerke alvast een laadpaal. Kelly koos voor een laadpaal voorzien van extra intelligentie om slim en voordelig te kunnen laden.
Waarom een eigen laadpaal?
Om een elektrische wagen op te laden heb je in principe geen laadpaal nodig. Als je de speciale laadkabel en adapter gebruikt die de autoconstructeur meelevert, volstaat een gewoon stopcontact. Maar in de praktijk is dat geen goede en veilige oplossing. Laden via een gewoon stopcontact gaat heel traag – gemiddeld krijg je maar 15 kilometer bereik per uur laden. Bovendien moet je elektrische installatie urenlang op vol vermogen werken, waardoor ze oververhit kan geraken. Een eigen laadpaal is dus een betere keuze.
Welke laadpaal je best kiest, hangt vooral af van de oplaadmogelijkheden van je elektrische auto, en van de aansluiting van je woning aan het elektriciteitsnet (eenfasig of driefasig, maximaal vermogen, …).
Thuis laden is voordeliger
Thuis laden is ook goedkoper dan laden aan openbare laadpalen en aan snelladers. Je betaalt thuis minder per kWh dan aan een openbare laadpaal. Het voordeel wordt nog groter als je kan laden aan een extra voordelig ‘nachttarief’, waardoor je ’s nachts en in het weekend minder betaalt voor je elektriciteit.
Helemaal interessant wordt het wanneer je ook zonnepanelen hebt. Als je kan laden terwijl de panelen elektriciteit leveren, dan laad je eigenlijk gratis.
Opladen aan het beste tarief
Met een slimme laadpaal van ENGIE wordt het makkelijk om je wagen voordelig op te laden. ENGIE voegt aan de laadpaal intelligentie toe die ervoor zorgt dat je automatisch laadt aan het laagste tarief volgens je energiecontract.
Kies je een tarief dat de marktprijzen volgt, dan is het Dynamic tarief van ENGIE met een variabel uurtarief wellicht het voordeligst.
Als er weinig vraag is naar energie – bijvoorbeeld ‘s nachts – betaal je hiermee veel minder per kWh dan op piekmomenten. Meer info over voordelige tarieven om te laden.
Om voordelig en slim te laden moet je enkel de ENGIE Drive app voor Android of iOS (verkrijgbaar vanaf 1 juni 2023) installeren. Deze app kan je verbinden met de ENGIE laadpaal en zorgt er dan voor dat je wagen oplaadt wanneer de stroom het goedkoopst is. De app houdt daarbij rekening met jouw planning en de afstanden die je wil doen, zodat je zeker bent dat de batterij voldoende opgeladen is tegen dat je wil vertrekken.
Wat kost een laadpaal?
Afhankelijk van het soort paal dat je nodig hebt, kost een eigen laadpaal ruwweg tussen 1.500 en 2.500 euro, plaatsing inbegrepen. Je kan bij ENGIE een vrijblijvende offerte voor een laadpaal vragen, dan heb je meteen een idee.
Goed om weten is dat je nog tot eind 2024 een belastingvermindering krijgt als je een slimme laadpaal laat plaatsen. Voor een particulier (eigenaar of huurder) die een slimme laadpaal installeert en gebruikmaakt van groene stroom, bedraagt de belastingvermindering in 2023 30% op het factuurbedrag, voor een bedrag van maximaal 1.500 €. Met de slimme laadpalen van ENGIE kan je van dit voordeel genieten. ENGIE levert de nodige informatie om dit te regelen.