Waarom bakstenen en kleiklinkers ook in je interieur thuishoren

Hans Verelst Architecten, Mortsel

Baksteen en kleiklinkers binnen gebruiken? Deze geslaagde interieurs tonen wat er zoal mogelijk is. We sommen ook de belangrijkste redenen op die baksteen en kleiklinkers geschikt maken voor interieurs.

We associëren baksteen en kleiklinkers eerst en vooral met buitengebruik. Ze zijn stevig, duurzaam en behouden hun uitzicht jarenlang. Al eeuwen vormen ze een vertrouwd zicht als gevelbekleding voor terrassen, paden en straten. Terwijl ze ondertussen ook voortdurend met hun tijd meegaan. Baksteen en kleiklinkers werden altijd al gebruikt in interieurs. Denk bijvoorbeeld aan baksteen in industriële gebouwen en pakhuizen die nu tot lofts zijn omgebouwd. Maar de laatste jaren zien we ook meer en meer bakstenen en kleiklinkers opduiken in het interieur van nieuwbouwprojecten.

De kracht van authentieke materialen
Naar het waarom van deze trend is het niet moeilijk gissen. We willen onze woningen verfraaien en personaliseren met tijdloze en warme elementen. Dan zijn natuurlijke materialen als baksteen en kleiklinkers een logische oplossing. Ze voegen stijl en karakter toe aan een woning. Het ruwe oppervlak en de natuurlijke textuur van kleiklinkers en bakstenen geven een extra dimensie aan het interieur. Die textuur kan subtiel en rustiek zijn of juist opvallend en artistiek, afhankelijk van de gekozen steen.

architectenbureau Vansteenkiste, Oud-Heverlee

Architectenbureau Vansteenkiste, Oud-Heverlee

Kies voor een accentmuur
Je kan natuurlijk je volledige interieur in baksteen uitvoeren, maar de meeste mensen zullen toch eerder kiezen voor een accentmuur in baksteen. De rest van de muren wordt gepleisterd en vervolgens geverfd of behangen. Die ene muur in baksteen vormt dan de kers op de taart. Bedenk daarbij dat je niet per se met volle baksteen moet werken. Steenstrips vormen een prima alternatief. Ze zijn amper 22 mm dik. Dat scheelt alweer in kostbare binnenruimte.

Alle stijlen zijn mogelijk
We zeiden het al, een baksteenaccent hoeft niet rustiek te zijn – maar het mag.  Veel hangt af van het soort baksteen dat je kiest en hoe je die combineert met andere interieurelementen. Wil je een landelijk interieur, ga dan voor lichte gevelstenen in je keuken, inkomhal of slaapkamer. Een strak en modern interieur kan soms wat onpersoonlijk aandoen, maar met een donkere baksteen breng je wat meer ziel in de woning. Een bohemian interieur fleurt op met een brickwall, misschien met hier en daar nog wat pleisterwerk voor extra sfeer.

Tuinarchitectuur Otium, Dominic Christiaens, Brakel

Eenheid in de woning
Wat ook heel mooi kan werken, is het laten doorlopen van je buitengevel binnenin de woning. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde stenen voor je terrasmuur en de aanpalende muur van de woonkamer. In combinatie met grote ramen creëer je zo een doorlopend en ruim ogend geheel.
Dat is meteen ook een van de redenen om zowel binnen als buiten dezelfde kleiklinkers te gebruiken. We wonen compacter, maar de eenheid van materiaal doet aansluitende binnen- en buitenruimtes ruimer lijken. Zo kan je je terras naadloos laten overlopen in je keuken of woonkamer met behulp van kleiklinkers.

Duurzame kwaliteit
Kleiklinkers en bakstenen zijn niet alleen mooi om naar te kijken en prettig om te voelen of om over te lopen. Ze zijn ook duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en goed bestand tegen slijtage. Bovendien hebben ze een uitstekende thermische massa. Dat betekent dat ze de warmte vasthouden en de energie-efficiëntie van een woning kunnen verbeteren. Door kleiklinkers en bakstenen te gebruiken in je interieur, investeer je niet alleen in de schoonheid van je leefruimtes, maar ook in de blijvende kwaliteit en waarde van je woning.

Ontdek hier nog meer inspirerende keramische interieurs.