Een zwembad in de tuin: ook iets voor jou?
Alle dagen vakantie? Dat gevoel krijg je met een zwembad of zwemvijver in je tuin. Maar hoe zit het met de kosten (aanleg en onderhoud), welke snufjes horen erbij en welke kan je eventueel missen? Hoeveel maanden per jaar kan je ervan genieten? En hoe vind je een goede vakman? We zochten het voor je uit.
De coronatijd gaf bouwers van zwembaden een boost. Maar een eigen zwembad staat in ons land al veel langer hoog op de verlanglijst. “We zien deze trend al enkele jaren”, knikt Jennifer Van Poucke, marketingverantwoordelijke van LPW Pools, de grootste aanbieder van monoblokzwembaden in België. “Allerlei factoren spelen mee, zoals de goede zomers die we tegenwoordig kennen in België. Vanaf midden april tot oktober kun je genieten van je zwembad als je kiest voor verwarming met een warmtepomp en wanneer je erop let om warmteverliezen tegen te gaan.”
“Nog een factor is dat geld op je spaarboekje niets meer opbrengt. Mensen gaan ook sneller een lening aan bij de bank omdat de intresten laag zijn”, zegt Jennifer Van Poucke. Een zwembad dat professioneel geplaatst is en goed onderhouden wordt, betekent trouwens ook een meerwaarde voor je huis. Maar over hoeveel geld spreken we eigenlijk? Voor een gemiddeld buitenzwembad moet je rekenen op 50.000 tot 65.000 euro inclusief grondwerken, plaatsing en afwerking. Afhankelijk van de kwaliteit, het formaat en de gekozen opties, kan het nog iets goedkoper… of een pak duurder.
Kunststof of beton?
De twee grootste categorieën in zwembadland zijn de monoblokzwembaden (met een voorgevormde kuip uit kunststof) en de klassieke betonnen zwembaden. Monoblokken bestaan uit één geheel, waardoor de plaatsing sneller verloopt dan bij een betonnen zwembad: een zevental dagen. En de kost? Een basismodel als de City (6,50 meter op 3,20 meter) van LPW Pools kost minimaal 36.411 euro (inclusief 21 procent btw). Voor een betonnen zwembad moet je rekenen op een minimale investering van 45.000 euro. Het grote voordeel van een betonnen zwembad is dat je de afmetingen helemaal zelf kunt bepalen.
Een zwembad is meer dan een kuip. Nuttige extra’s zijn onder meer:
- Een geïntegreerd rolluik (9.000 euro)
- Een automatisch doseersysteem voor pH (zuurtegraad) en chloor (circa 3.600 euro)
- Een inverter warmtepomp om je zwembad te verwarmen (5.000 euro)
- Een filtratiesysteem (3.000 tot 5.000 euro)
- Een tegenstroomturbine (vooral nuttig voor sporters, ongeveer 5.000 euro)
Hoeveel kost het onderhoud?
Na de aankoop moet je ook nog budget voorzien voor het onderhoud van je zwembad. Dat kost je maandelijks 100 tot 120 euro aan verwarming, water en onderhoudsproducten, als je het onderhoud zelf uitvoert. Zie je het niet zitten om je zwembad zelf winter- en zomerklaar te maken? Dan kun je ook een onderhoudscontract afsluiten. Reken op circa 300 euro per onderhoudsbeurt.
De frequentie van het onderhoud hangt onder meer af van de weersomstandigheden, hoe vaak je het zwembad gebruikt en de oriëntatie in je tuin. Ook het basismateriaal speelt een rol. Door de gladde wanden is een monoblokzwembad gemakkelijk schoon te maken. Aan een betonnen zwembad heb je wat meer werk. De ruwe structuur van de wanden vormt immers een ideale plaats voor algen om zich te ontwikkelen. Door een liner of folie te monteren, krijg je vlakkere wanden. Zo’n liner is gemakkelijker in onderhoud, maar gaat hooguit tien jaar mee.
Liever een zwemvijver?
Wil je niet alleen zwemmen maar ook je tuin opfleuren met water en planten? Dan is een zwemvijver een interessant alternatief voor een zwembad. Een zwemvijver combineert het uitzicht van een vijver met voldoende diepte om te kunnen zwemmen. Qua prijs is een zwemvijver vergelijkbaar met een zwembad. Het grote verschil met een zwembad is dat je hier geen chloorinstallatie nodig hebt: de natuur staat zelf in voor de zuivering van het water.
Een zwemvijver bestaat uit een zwem- en filtergedeelte. In het filtergedeelte zitten planten en poreuze stenen (bijvoorbeeld lavasteen) die het water zuiveren. Zorg er wel voor dat je de planten zeker jaarlijks snoeit. Verwijder regelmatig organisch vuil van het wateroppervlak, bijvoorbeeld door het vuil op te vangen met een oppervlakteskimmer. Met een vijverstofzuiger hou je de wanden netjes. Gebruik een uv C-lamp tegen zweefalgen of een anti-algmiddel.
Goedkoop is duurkoop
Goedkoop is een zwembad of zwemvijver niet, maar het plezier dat ze opleveren kan onbetaalbaar zijn. Maar let toch goed op. De beroepsvereniging van zwembadbouwers adviseert om je niet te laten verleiden door goedkope offertes of snelle leveringstermijnen en vooral te kiezen voor kwaliteit. “Een zwembad aanleggen is een serieus proces dat vraagt om het nodige vakmanschap. Haast en spoed is zelden goed”, klinkt het. Controleer referenties van bestaande klanten, vraag naar de garantievoorwaarden en kies een zwembadbouwer in de buurt voor een vlotte service.