Vijf redenen om kleipannen te gebruiken als gevelbekleding

Kleidakpannen vind je meestal op daken, maar ze doen het ook erg goed als gevelbekleding. Dit zijn de vijf belangrijkste troeven van kleidakpannen op buitenmuren.

Bakstenen als gevelbekleding en dakpannen op het dak, dat is nog altijd de meest gangbare manier van werken in de Belgische bouwwereld. Maar er zijn ook heel goede redenen om eens na te denken over kleipannen als gevelbekleding. Zowel vanuit esthetisch, praktisch als energetisch standpunt. Zo maak je echt het verschil met je buitenschil. (hoofdbeeld: Architect Gallein Edel, Oostkamp)

1. Eindeloze creatieve mogelijkheden

Als bouwheer wil je niet alleen een mooie woning, aangepast aan je behoeften en je budget. Je wilt ook een unieke woning die zich onderscheidt van de woningen van buren en vrienden. Dat kan met de keuze van je gevelsteen, maar met de keuze voor kleipannen als gevelbekleding spring je er zeker uit. De mogelijkheden van kleidakpannen zijn quasi eindeloos. Ze zijn er in allerlei maten en talloze kleuren en afwerkingen: natuurrood, blauw gesmoord, verweerd, bezand, engobe, geglazuurd… Hier vind je een overzicht van de verschillende oppervlaktebehandelingen.

UP Architecture, Rhisnes
UP Architecture, Rhisnes

2. Eenvoudige plaatsing

Als je zowel je dak als je gevel bekleedt met keramische dakpannen, creëert dat niet alleen een bijzonder esthetisch effect. Je kiest dan ook voor een makkelijk te isoleren, uniforme bouwschil. De plaatsing van kleipannen op een gevel gebeurt met dezelfde technieken als op een dak. Een en dezelfde dakwerker kan dus de dak- én gevelwerken uitvoeren. Dat is logistiek eenvoudiger en komt de algemene kwaliteit van de technische afwerking ten goede.

Architect Mieke Goris, Borgerhout

3. Kleurvast

Keramische dakpannen gaan vele tientallen jaren mee. Engobes en glazuren zorgen voor een extra beschermlaag. Zo blijven de kleipannen heel lang kleurvast. De kleidakpannen van Wienerberger komen trouwens met een garantie op vorstbestendigheid van dertig jaar, inclusief vervangingskosten. Dat is vrij uniek in de sector van kleipannen.

BAMMM Architectuur, Avelgem
BAMMM Architectuur, Avelgem

4. Ideaal voor renovatie en isolatie

Meer dan ooit is energiezuinigheid een aandachtspunt, zeker bij verbouwen. De meeste warmte gaat verloren via de daken en gevels. Met kleipannen geef je je woning een regendichte mantel. Tussen de dakpannen en de dragende structuur kunnen grote isolatiediktes worden aangebracht. Nog een voordeel van een gevel bedekken met kleipannen is dat ze onvolkomenheden in de bestaande gevel aan het oog onttrekken.

UP Architecture, Rhisnes
UP Architecture, Rhisnes

5. Kostenbesparend

Voor gevelbekleding met kleipannen worden altijd dakpannen gebruikt – er is geen verschil tussen pannen voor de gevel en pannen voor het dak. Kleipannen zijn goedkoper dan heel wat andere gevelbekledingsmaterialen.

Adins-Van Looveren Architecten, Gent
Adins-Van Looveren Architecten, Gent
Meer weten? Hier vind je alle info over gevelbekleding met kleidakpannen.