Verfraai je woning met minerale verf, krijt, leem of kalk

Eeuwenlang werden muren van woningen, boerderijen en kerken behandeld met krijt, kalk en leem. Nu mensen terug op zoek gaan naar authentieke, natuurlijke en gezonde producten, verschijnen ze in een hedendaagse, praktische vorm: minerale verven.

Crustal van Stoopen en Meeûs

De minerale verven van het Belgische merk Stoopen & Meeûs bestaan uit anorganische stoffen zoals zand, leem en krijt, verrijkt met kalk en/of cement als belangrijkste bindmiddel. Ze zijn vrij van vluchtige organische stoffen. Wanneer je ze aanbrengt, ruik je geen chemische geurtjes maar enkel een lichte aarde- of leemgeur.

Leemverf van Stoopen en Meeûs

Kris Dubelloy, winkelverantwoordelijke van Thiry Paints in Mechelen, beschrijft de basics van krijt-, kalk- en leemverf. Hij begint met een gouden tip: “Van al deze producten zijn testpotjes beschikbaar, net als kleine zakjes pigment. Zo kan je vooraf testen hoe het product eruit zal zien op jouw specifieke ondergrond.”

Kalkverf van Stoopen en Meeûs

Kalkverf: mat is mooi

De Stoopen en Meeûs kalkverf bestaat uit lokaal gewonnen kalk en pigmenten (voor de kleur). Kalk is een circulair product dat zichzelf eindeloos aanvult door natuurlijke afzetting.

Eigenschappen
• Dampopen, ademend.
• Schimmelwerend
• Authentieke uitstraling.
• Kleurnuances afhankelijk van de zuigkracht van de ondergrond.

Hoe aanbrengen?
• Met borstel of plamuurmes (voor een tadelakt-effect).
• Kan rechtstreeks op hout of op bestaande verflagen.
• Gebruik een korrelige primer wanneer een muur is bijgeplamuurd, anders krijg je ongewenste kleurnuances in de verflaag.

Tips van de expert
“Kalk is een soort oerverf, waar van oudsher stallen mee werden gekalkt. Kalkverf is een mooi ecologisch product dat je zowel op binnen- als buitenmuren kunt aanbrengen, maar ook op andere materialen: hout, MDF, metaal… Het kan heel mooi zijn om een meubel of een stoel in kalkmat te borstelen. Je kan het eventueel ook vernissen achteraf, maar dan gaat het matte aspect verloren. Met kalkverf kan je als doe-het-zelver aan de slag, al zal de vakman een nog mooier resultaat kunnen bereiken. Want hoe meer ervaring je ermee hebt, hoe mooier de kleurnuances worden.”

Leemverf: een superecologisch product

Leemverf is de meest ecologische decoratieve afwerking uit het Stoopen en Meeûs assortiment. Het product is uitsluitend uit Europa afkomstig, vergt heel weinig energie bij de winning en wordt niet gebrand of chemisch bewerkt.

Eigenschappen
• Vochtregelurende werking.
• Zeer duurzaam.
• Zachte kleurtonen.

Hoe aanbrengen?
Als verf (met borstel) of als sierpleister.

Tips van de expert
“Leemverf kan je zelf makkelijk aanbrengen, maar het is niet voor elk project geschikt. Het is een vrij fragiel product, dat niet afwasbaar is. Hou je van een strak interieur, dan is leem ook minder geschikt. Anderzijds heb je met leemverf wel een eindeloze mogelijkheid van kleuren. Ik beschouw dit eerder als een nicheproduct voor bijzonder milieubewuste mensen, bijvoorbeeld ook in woningen in strobalenbouw die vaak met leem bezet zijn.

Crustal: minerale wanddecoratie op basis van krijt

Met deze wanddecoratie op basis van Europees krijt kan je unieke structuren in allerlei kleuren op je muren aanbrengen.

Eigenschappen
• Kan worden aangebracht op bijna elke stevige ondergrond, inclusief bezetting, verf, tegels, onregelmatige ondergrond.
• Wordt in de massa gepigmenteerd.

Hoe aanbrengen?
Met borstel, structuurrol of vlakspatel.

Tips van de expert
“Je kan dit product als doe het zelver gebruiken, maar de vakman zal het pas echt tot zijn recht laten komen. Het is een heel bijzonder product, eigenlijk een plamuur, dat een mooie diepte creëert. Naargelang het materiaal dat je gebruikt kan je een effect van schors, hout of gesteende bereiken.

Klik hier als je meer wilt weten over minerale verf.