Vakantiewoning of tweede verblijf: de voor- en nadelen
Iedereen droomt er wel eens van: een eigen stek op je favoriete vakantiebestemming. Sommigen zien het zelfs als een interessante investering die zichzelf op termijn terugbetaalt. Maar is dat ook zo? Wat zijn de voor- en nadelen van een tweede verblijf en is het wel iets voor jou? Met deze vijf eenvoudige vragen weet je het zo!
Wedden dat het ook deze vakantie wel eens door je hoofd schiet? Je zit op een terras, kijkt uit over (schrappen wat niet past) de azuurblauwe zee / het meer / de bergen / het pittoreske dorpje / de glooiende heuvels / de gezellige stedelijke drukte. En je denkt: “Wat als we hier eens iets zouden kopen?” Maar tussen droom en daad staan praktische en andere bezwaren. Een tweede verblijf kan een echte droom zijn maar ook ontaarden in een nachtmerrie. Is het iets voor jou? Onderstaande vragen helpen je om de juiste keuze te maken.
1. Kun je een tweede verblijf betalen?
Sorry om zo met de deur in je tweede thuis te vallen, maar ook tweede verblijven kosten geld, niet alleen bij aanschaf, maar ook aan inrichting, onderhoud, gemeenschappelijke kosten en lokale belastingen. Zelfs als je een huis voor één euro koopt in Italië, zal je je wel moeten engageren om ettelijke euro’s uit te geven aan de renovatie ervan.
Houd er ook rekening mee dat lenen de laatste tijd duurder is geworden. Maar als je voldoende financiële buffer hebt, plus het nodige budget voor de afbetalingen en de kosten, en een onweerstaanbare drang voelt om een tweede verblijf te bezitten, is de eerste horde al genomen.
2. Voor eigen gebruik of ook voor verhuur?
Een belangrijke reden om voor een tweede verblijf te kiezen is dat het je eigen stek is, dat je er spullen kunt achterlaten en dat je er op eender welk moment naartoe kunt. Dat wordt ingewikkelder als je ook extra inkomen wilt genereren uit de vakantiewoning.
Als je niet verhuurt, zal je moeten aanvaarden dat de woning een groot stuk van de tijd leeg staat en investeer je best in een goed alarmsysteem. Als je wel verhuurt, zal er meer slijtage zijn aan de woning en moet je wellicht een lokale hulp inschakelen voor ontvangst van de gasten en onderhoud. Dat knabbelt aan je potentieel rendement.
3. Hoe vaak kun je ernaartoe?
Er is een reden waarom de meeste tweede verblijven zich in eigen land bevinden: je kan er in principe elk weekend naartoe. Ga je het verder zoeken, dan moet je rekening houden met langere ritten en prijzen van vliegtuigtickets en eventueel huurwagens.
Stel je ook de vraag: hoe vaak wil je er naar toe? Ben je iemand die nog de halve wereld wil zien, kan je dat dan combineren met de afbetaling van het tweede verblijf? Voor meer bemiddelde eigenaars is dat natuurlijk geen probleem.
Houd er ook rekening mee dat kinderen vanaf een bepaalde leeftijd mogelijk niet elk jaar naar dezelfde plek zullen willen gaan.
4. Hoe zit het met onderhoud?
Afhankelijk van of je een nieuwbouwwoning koopt of een op te knappen stulpje, zal er altijd wel respectievelijk een beetje tot veel werk en onderhoud aan zijn. Je omgang met je eerste woning is een goede voorspeller van wat er met je tweede woning zal gebeuren. Ben je een geboren klusser, dan is een renovatieproject ideaal. Anders zal het afhangen van je talenten en goesting om aannemers en klusjesmannen aan de slag te krijgen en op te volgen. Denk eraan dat dat vanop afstand nog iets moeilijker kan zijn dan in je eerste woning.
5. Wat zijn de langetermijnvooruitzichten?
Een tweede verblijf kopen doe je niet voor een paar jaar, het is een langetermijnproject. Het is verstandig om het ook als zodanig te bekijken. Een paar toekomstmogelijkheden:
• Een toekomstig permanent verblijf: je verhuist naar je vakantiewoning wanneer je werk en/of gezinssituatie het toelaat of na pensionering.
• Een investering: je hoopt na x aantal jaar de woning met een mooie meerwaarde te verkopen.
• Familiebezit. Je kinderen zijn zo dol op de regio dat zij nu al dromen om er later met hun kinderen naartoe te gaan. Overweeg dan om de woning samen met de kinderen te kopen, bijvoorbeeld via het systeem van gesplitste aankoop.