Stookolie besteld? Ontdek hoe je je premie van 225 euro ontvangt

De energieprijzen zijn het afgelopen jaar sterk opgelopen. Dat voelden ook mazoutgebruikers in hun portemonnee. De Mazoutcheque van de overheid wil dat voor een stuk compenseren. Maar heb jij er recht op? En hoe vraag je de premie aan?

De Mazoutcheque is een verwarmingstoelage van 225 euro voor huishoudens die verwarmen met stookolie. Deze cheque is een eenmalige en forfaitaire premie. Dat wil zeggen dat het een vast bedrag is (225 euro dus) en dat je het in één keer zal ontvangen op je bankrekening als je aan de voorwaarden voldoet en een aanvraag indient, online of via de post.

Je hebt recht op 225 euro op voorwaarde dat er bij jou tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 minstens één keer stookolie in bulk werd geleverd. Bij meer dan één levering in die periode krijg je toch maar eenmalig de Mazoutcheque.

©brafco

Wie kan de Mazoutcheque aanvragen?

De premie wordt enkel toegekend aan natuurlijke personen (dus niet aan rechtspersonen of bedrijven) die gedomicilieerd zijn op het adres waar de levering van stookolie tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 plaatsvindt. Het domicilie in kwestie moet een eengezinswoning of een appartement zijn. Er wordt één enkele cheque uitgereikt per gezin gedomicilieerd op het leveringsadres.

Kan ik ook voor mijn buitenverblijf een Mazoutcheque aanvragen?

Heb je ook stookolie laten leveren op je tweede verblijf? Wanneer je daar niet bent gedomicilieerd, komt die levering niet in aanmerking voor de premie.

Hoe kan ik de Mazoutcheque aanvragen?

Dat kan online via de website van de Federale Overheid. Wil je de aanvraag liever niet via internet versturen? Dan kan je het schriftelijk doen met behulp van het formulier dat je op onze website kunt downloaden of dat je kunt verkrijgen bij je brandstofleverancier. Vul het in en stuur het naar het op het formulier vermelde adres.

Er zijn twee soorten aanvraagformulieren, afhankelijk van jouw type woning: invulformulier type A voor een individuele woning en invulformulier type B voor een appartementsgebouw (mede-eigendom) met verwarming op mazout via een gemeenschappelijke installatie. Belangrijk: je moet de Mazoutcheque aanvragen voor 10 januari 2023.

©brafco

Welke bewijsstukken heb ik nodig?

Bij je aanvraag moet je een kopie van de factuur van de mazoutlevering voegen en een bewijs van betaling van die factuur (bijvoorbeeld via een bankafschrift). Hou dus alle facturen en betalingsbewijzen van recente leveringen goed bij. Voor invulformulier type B (mede-eigendom) moet je het KBO-nummer van de mede-eigendom opgeven. Let op, je kan de aanvraag pas indienen nadat een levering in de betreffende periode heeft plaatsgevonden.

Wie betaalt de premie uit?

De medewerkers van de FOD Economie zullen de ingediende aanvragen controleren en instaan voor de uitbetaling. Om na te gaan dat je aanvraag helemaal conform de regels is, kan de FOD Economie aan je stookolieverdeler vragen om bepaalde gegevens te bevestigen. Goed om weten: je stookolieverdeler kan de verwarmingstoelage van 225 euro zelf niet in mindering brengen van de factuur. Je mag het bedrag ook niet afhouden van de betaling van de leveringsfactuur.

Minder verbruiken, meer besparen

De huidige energieprijzen herinneren ons eraan dat energie een kostbaar goedje is. Hoe kan je je verbruik verlagen en minder betalen?
• Isoleer je woning, begin met het dak.
• Kies voor een aangepaste temperatuur per kamer. In de badkamer mag het best 23°C zijn als ze in gebruik is, in de slaapkamer is 16°C een gezond maximum.
• Gebruik een slimme thermostaat die de temperatuur verlaagt als je slaapt of als je niet thuis bent.
• Laat je installatie ombouwen tot een hybride systeem, met een zonneboiler of een warmtepomp om maximaal te genieten van energie uit de natuur.
• Laat je installatie jaarlijks onderhouden.

Meer tips om minder energie te verbruiken in je woning vind je hier.

Alle up-to-date info over de Mazoutcheque op de website van informazout en in onze folder. Klik hier voor meer info.