Raamdecoratie: veelzijdiger dan je dacht

Strak industrieel, landelijk, exotisch of rijkelijk klassiek: we vergeten het al eens, maar met raamdecoratie kun je op een eenvoudige manier een veelheid aan sferen oproepen.

Als we onze woning inrichten, zijn onze ramen vaak het laatste waar we aan denken. We richten eerst de ruimte in naar onze smaak, en zoeken pas dan de raamdecoratie die daarbij past. Nochtans bepalen ramen voor een groot deel de sfeer van je interieur. Ze zijn de ogen van je huis, waarmee je naar buiten kijkt, maar vooral ook naar binnen. En daar kun je gemakkelijk mee aan de slag om je woonst in een handomdraai een aparte uitstraling te geven.

Klassiek

De meest gebruikte raamdecoratie zijn natuurlijk de klassieke gordijnen. Velen kiezen daarbij voor discrete exemplaren, in een niet al te zware stof, zonder al te opvallende motieven en in een neutrale kleur. Een verstandige keuze, want als je je interieur verandert, hoef je niet per se ook je gordijnen te vervangen. Ze passen immers bij tal van sferen en stijlen. En met discrete, neutrale gordijnen kun je niet veel fout doen.

Kleur

Maar je kunt natuurlijk ook voor gedurfder gaan. Met bijvoorbeeld een felle kleur die wat leven in de brouwerij brengt. Of exotische motieven die je dagen opfleuren. Diepere kleuren die warmte en rust uitstralen kunnen ook, voor wie niet houdt van al dat geschetter. En waarom niet kiezen voor echt rijkelijk, als je het (ook letterlijk) breed kunt laten hangen: dikke gordijnen in een luxueuze stof zorgen voor een chique, weelderige sfeer. Zelfs de lengte speelt een rol: gordijnen tot op de grond geven je raam, ook al komt het zelf niet tot op de grond, een voorname uitstraling.

Bohemien

Hou je meer van een discretere aanpak, dan kun je gaan voor rolgordijnen. Het grote voordeel is dat je op die manier de lichtinval kunt optimaliseren. Hang je ze immers helemaal boven het raamkader dan belemmeren ze op geen enkele manier het licht. Terwijl gordijnen, zelfs als ze open zijn, toch nog een beetje lichtinval naar opzij tegenhouden. Ook met rolgordijnen kun je spelen met kleuren en texturen, al is dat vooral zichtbaar als ze dicht zijn. Of kies voor een rolgordijn in raffia, dat geeft je woning meteen een bohemien tintje.

Amerikaans

Een heel ander effect creëren jaloezieën. Je kunt er een veelheid aan sferen mee oproepen, bijvoorbeeld houten jaloezieën voor een rijkelijk klassiek interieur, en metalen voor een woning met een industriële of grootstedelijke uitstraling. Je kunt er nog beter dan met rolgordijnen (die je deels kunt afrollen) de lichtinval en het niveau van inkijk mee regelen: je kunt immers naar believen de latjes wat meer open of toe draaien, of ze geheel of gedeeltelijk optrekken.

Veranderende lichtinval

Tal van varianten zijn er nog, elk met hun eigen mogelijkheden. Zo heb je plisségordijnen die je niet enkel van beneden naar boven kunt openen, maar ook van boven naar beneden. Zodat je ze bijvoorbeeld kunt aanpassen aan de veranderende lichtinval doorheen de dag, of er de inkijk in je woning mee kunt minimaliseren terwijl je toch een maximum aan licht behoudt. En dan zijn er nog de vouwgordijnen als variant op de rolgordijnen, en de duo-rolgordijnen met afwisselend een doorzichtige en niet-doorzichtige strook stof.

Akoestiek

Helemaal luxueus wordt het als je raamdecoratie gaat combineren. Bijvoorbeeld gordijnen met rolgordijnen, waarbij die laatste dienen voor dagelijks gebruik, en de overgordijnen pas dichtgaan om het echt knus te maken. Of jaloezieën met gordijnen, om tijdens de nacht de wereld hermetisch buiten te sluiten. In deze gevallen is het mogelijk dat de gordijnen in de eerste plaats dienen als decoratie (en in niet weinig gevallen zelfs gewoon niet toe kunnen) of om de akoestiek van de ruimte te verbeteren.

Extra touch

Wie zijn huis gaat (her)inrichten neemt dus maar beter even tijd om ook over de raamdecoratie na te denken. Welke sfeer en stijl wil je? Welke lichtinval, en hoeveel? Hoeveel inkijk kun je verdragen? Naar welke kleuren gaat je voorkeur uit? Durf je iets gewaagders of voyanters aan? Er op voorhand even bij stilstaan kan wel degelijk het verschil maken en je interieur net die extra touch geven.