Ontharding van de ondergrond: begin met je voortuin
Ben je van plan om je voortuin (opnieuw) aan te leggen? Kies dan voor een oplossing die niet alleen mooi en gebruiksvriendelijk is, maar er ook voor zorgt dat er voldoende regenwater in de ondergrond kan dringen. En ja, ontharding kan zonder modder op je oprit.
Ontharding is nodig
Volgens Statistiek Vlaanderen is ongeveer 16 procent van de totale oppervlakte van Vlaanderen afgedekt of verhard. Dat komt vooral door gebouwen, wegen en parkeerterreinen. Ook voortuinen zijn vaak helemaal verhard en dat creëert steeds vaker problemen voor de waterhuishouding. Hevige regenbuien leiden steeds vaker tot overstromingen, onder andere door de hoge verhardingsgraad. Wanneer het te lang droog blijft, zakken de grondwaterpeilen zienderogen. Dat moet dus anders én beter: ontharding is het antwoord.
Alle beetjes helpen
De overdreven verharding van de Vlaamse ondergrond tegengaan is een werk van lange adem. Maar wie een voortuin of oprit heeft, kan zelf zijn steentje bijdragen. Dat is niet alleen goed voor het grondwaterpeil en tegen overstromingen, het is ook gewoon vooruitziend en verstandig. Het is namelijk mogelijk dat er in de toekomst een verbod komt op volledig verharde voortuinen. Er zijn al heel wat mogelijkheden om je voortuin geheel of gedeeltelijk waterdoorlatend te maken. En dat hoeft zeker niet duurder te zijn dan helemaal verharden.
Grind
Water kan gemakkelijk in de grond sijpelen wanneer je steentjes in je voortuin stort. Ze bestaan in alle mogelijke kleuren en vormen. Qua prijs is dit een van de goedkoopste oplossingen voor ontharding. Wel doe je er goed aan om onder de steentjes grindmatten te voorzien voor de stevigheid. Die voorkomen spoorvorming en verzakkingen, zeker als je vaak met een fiets of auto door het grind rijdt. Je kunt ook kiezen voor split- of breuksteen, die door zijn hoekigere vorm minder beweegt dan grind.
Grasdallen
Grasdallen zijn milieuvriendelijk en waterdoorlatend. Ze maken jouw voortuin meteen veel groener. De honingraatstructuur (uit beton of kunststof) houdt de grasstukjes bij elkaar en verstevigt de ondergrond. Deze groene verharding is ideaal voor een oprit of parkeerplaats. Houd er wel rekening mee dat er wat onderhoud bij komt kijken (onkruid verwijderen, gras maaien, enzovoort). Je moet ook wachten tot het gras sterk genoeg is om erover te rijden.
Boomschors
Je kent het misschien van een Finse piste. Boomschors is natuurlijk veel minder stevig dan pakweg grasdallen, maar ook dit materiaal kan een voortuin een mooie en natuurlijke uitstraling geven. Het is heel gemakkelijk te leggen en te onderhouden. Boomschors verteert echter, waardoor je het regelmatig eens moet aanvullen of vervangen. Maar gezien de lage prijs hoeft dat geen probleem te zijn.
Waterpasserende klinkers
Verharden zonder al het water tegen te houden? Dat kan met waterpasserende klinkers. Een mooi voorbeeld hiervan is de Passaqua, een duurzame kleiklinker van Wienerberger. De waterpasserende kleiklinkers hebben afstandshouders aan twee zijden. Deze ‘ribben’ creëren een subtiele voeg van zes millimeter breed. Dankzij die open voegen is ongeveer tien procent van de verharde oppervlakte waterdoorlatend. Doordat het regenwater vlotter wegspoelt, heb je ook minder kans op algengroei, mossen en onkruid.
Denk aan de omgevingsvergunning
Ben je van plan om je voortuin aan te leggen? Vergeet je dan niet te informeren bij de gemeente zodat je zeker in orde bent met de plaatselijke regelgeving. In sommige gevallen heb je geen vergunning nodig. Verhardingen naar de voordeur met een maximale breedte van 1,5 meter breed en naar de garage met een maximale breedte van 3 meter zijn namelijk onder voorwaarden vrijgesteld. Maar voor de rest van je voortuin – ook voor waterdoorlatende verhardingen – heb je een omgevingsvergunning nodig.