Horen maar niet zien: de elegante discretie van inbouwluidsprekers
Inbouwluidsprekers zijn er in de eerste plaats voor esthetische puristen. Ja, er bestaan best wel fraaie losse speakers. Maar in een strak huis geldt de regel: de mooiste luidspreker is die die je niet ziet.
Ik weet nog die keer toen het mooiste meisje van de klas bij ons thuis op bezoek kwam. En hoe ze met afgrijzen keek naar de luidsprekers van onze geluidsinstallatie. En, o horror, de slordige kabels er naartoe. Bij haar thuis was dat allemaal mooi weggewerkt – haar vader was architect. Sindsdien ben ik fan van inbouwluidsprekers – maar hoe pak je dat aan en waar moet je zoal op letten? En hoe zit het eigenlijk met de geluidskwaliteit?
Discreet is mooi
Oké, je bent ervan overtuigd dat een onzichtbare speaker beter is dan een zichtbare. De reden kan puur esthetisch zijn, maar ook praktisch. Luidsprekers nemen flink wat plaats in en dat is in onze steeds compactere woningen niet evident. Inbouwluidsprekers bieden je bovendien de kans om overal in de woning van muziek te genieten – in de keuken, de leefruimte, maar ook in je thuiskantoor en natuurlijk in de badkamer. Een bijkomend voordeel van goed geïnstalleerde inbouwluidspreker is dat je niet op hoog volume moet spelen om toch overal waar je maar wilt een goede luisterervaring te hebben.
Welk type kiezen?
Er zijn drie soorten inbouwluidsprekers: speakers voor in het plafond, in de muur of in een meubel. Plafondspeakers zijn het populairst. Je ziet niets anders dan een aluminium roostertje, de speaker zelf en de bekabeling zijn weggewerkt in het vals plafond. In-wall luidsprekers of wandluidsprekers zorgen voor een meer direct, in your face geluid.
Plafond- en wandspeakers horen eerder bij een nieuwbouw of een grondige verbouwing. Is dat geen optie, dan kan je kiezen voor luidsprekers die mooi in een meubel zijn weggewerkt. Ook dat is eleganter dan losstaande speakers en je ziet ook geen storende bekabeling.
Mogelijke nadelen
Het installeren van inbouwluidsprekers is complexer dan het plaatsen van traditionele luidsprekers. Je moet mogelijk muren of plafonds openbreken en bedrading aanleggen. Het kan handig zijn om een professional in te schakelen voor de installatie.
Een ander aandachtspunt is de geluidskwaliteit. Inbouwluidsprekers worden steeds beter in het produceren van hoogwaardig geluid. Maar mogelijk leveren ze toch niet dezelfde audioprestaties als losstaande luidsprekers. De behuizing van traditionele luidsprekers zorgt immers voor meer resonantie en een betere basweergave. Laat je goed begeleiden om het geluid te bekomen dat je voor oren hebt.
Waarop letten bij aanschaf en installatie?
- Bepaal waar je de inbouwluidsprekers wilt plaatsen en wat je ermee wilt bereiken. Wil je een home cinema-ervaring creëren, achtergrondmuziek afspelen of beide?
- Luister naar verschillende modellen in een audiowinkel om de geluidskwaliteit te beoordelen. Let op een gebalanceerde weergave van hoge, middelhoge en lage tonen, helderheid en details in het geluid.
- Ga na hoe makkelijk het is om de luidsprekers te installeren. Kies een type dat past bij je mate van handigheid of overweeg een installatie door een professional.
- Bepaal een budget dat past bij jouw behoeften. Hou er rekening mee dat de prijs vaak samenhangt met de geluidskwaliteit en de functionaliteit.
Foto’s: ArtSound