Nachtkoeling: de beste manier om je huis te koelen in het najaar
In de woning van de familie Van Maele helpt vooruitziende architectuur en functionele gevelbekleding om het huis ook op warme dagen aangenaam koel te houden. En dat zonder extra energieverbruik.
Aan de zuidkant van de nieuwbouwwoning van de familie Van Maele steekt de eerste verdieping zonder ramen een eind boven de ramen van het gelijkvloers uit. Die oversteek verhindert – samen met 2 strategisch aangeplante bomen – dat de zon op het warmste punt van de dag rechtstreeks op de ramen van het gelijkvloers schijnt. Ook zo kan je oververhitting binnenshuis dus tegengaan: met vooruitziende architecturale ingrepen. De beste manier om een woning niet te warm te laten worden, is ervoor zorgen dat er minder zonlicht rechtstreeks door de ramen binnenvalt.
Nachtkoeling voor natuurlijke ventilatie
Terwijl de oversteek direct zonlicht buitenhoudt, zorgt nachtkoeling ervoor dat de woning ’s nachts goed verlucht en op een natuurlijke manier aangenaam gekoeld wordt. “’s Nachts – en vaak zelfs ook overdag, afhankelijk van de periode van het jaar – zetten we consequent de nachtkoelingsluikjes open in de slaapkamers,” zegt Rimmert Van Maele. “Die doen goed hun werk, want koelere nachtlucht zorgt er effectief voor dat het binnen kan afkoelen tegen de volgende ochtend.”
Najaar is ideaal
Nachtkoeling is vooral effectief in het najaar, wanneer warme dagen worden afgewisseld met koelere nachten. In die omstandigheden werkt dit natuurlijke ventilatiesysteem optimaal.
Klinkt goed, maar waarom dan niet gewoon de ramen openzetten op verschillende verdiepingen en de nachtlucht in combinatie met het schoorsteeneffect zijn werk laten doen? In tegenstelling tot een open raam, is dit systeem veel veiliger, legt Rimmert uit. “De nachtkoelingsluikjes zijn van buitenaf niet zichtbaar, ze zitten perfect ingewerkt achter de gevelbekleding.”
Esthetische waarde
Nog een plus is dat deze nachtkoelingsroosters niet alleen een functionele, maar ook een esthetische waarde hebben. Ze vormen een aanvullend architecturaal accent op de bakstenen gevel. “De strakke lijnen van de aluminium Linius-gevelbekleding van Renson combineren mooi met de karaktervolle gevelsteen van deze woning,” zegt architecte Ilse Corne van Trant-Architecten. “De verfijnde horizontale belijning past perfect bij het ontwerp en loopt ook door op de naadloos ingewerkte garagepoorten. Met de luikjes van de nachtkoeling achter de lamellen viel de puzzel mooi in elkaar.”
Gezond binnenklimaat met mechanische luchtafvoer
Voor de familie Van Maele is het altijd aangenaam vertoeven in hun nieuwe woning. De aanvoer van verse buitenlucht gebeurt in deze woning niet alleen via nachtkoeling, maar ook via raamroosters in combinatie met mechanische afvoer door een Renson C+ ventilatiesysteem.
Gezonde lucht in de slaapkamer
Rimmert vertelt: “We wonen landelijk en zetten sowieso graag de ramen open voor voldoende verse buitenlucht. Natuurlijk kan dat niet in elke periode van het jaar of op elk moment van de dag. Dan bewijzen de roosters boven de ramen hun nut. Op advies van onze installateur hebben we trouwens naast de verplichte afzuiging van vervuilde binnenlucht in de vochtige ruimtes ook onze slaapkamers op de centrale ventilatie-unit laten aansluiten. Niet onbelangrijk, want de slaapkamer is tenslotte een plek waar je elke nacht zo’n acht uur doorbrengt.”
Mooi én functioneel
Het laatste woord is voor architecte Ilse Corne: “Deze woning bewijst dat praktische wensen en esthetische voorkeuren perfect kunnen samengaan, zonder dat één van beide de overhand krijgt in het ontwerp. De perfecte combinatie van de nachtkoelingsroosters met de Linius-profielen zorgt ervoor dat de woning net zo mooi is geworden als iedereen in gedachten had.”