Minder water en energie verbruiken doe je zo
Maak je je zorgen over je gestegen energiekosten? Wil je op een heel simpele manier geld en energie besparen? Ben je op zoek naar een nieuw verwarmingssysteem? Plan je een kleine of grondige renovatie? Big Blue-energieadviseur Geert Verspeel deelt vijf essentiële tips.
1. De goedkoopste energie is die die je niet verbruikt
Geert Verspeel: “Voor je een bestaande verwarmingsinstallatie vervangt, zijn er drie dingen die je moet doen: isoleren, isoleren en isoleren. Isoleer eerst het dak: dat is relatief gemakkelijk, goedkoop en bijzonder efficiënt. Door een niet-geïsoleerd dak gaat 25% energie verloren. Door te isoleren, maak je je woning niet alleen in de winter aangenamer, ze blijft ook koeler in de zomer. Zorg zeker ook voor goede, aan je woning aangepaste ventilatie en isoleer verder niet alleen je muren, maar ook je ramen (en vice versa) om condensatie te vermijden.”
2. Verwarm alleen waar en wanneer nodig
“Heb je al gehoord van zoneregeling? Daarmee verwarm je elke kamer in huis apart en dat alleen wanneer het nodig is. Het systeem werkt met een centrale thermostaat en draadloze individuele thermostaten op elk verwarmingstoestel. Dat kost zo’n 75 euro per thermostaatkop. Voor een totaalbudget van pakweg 800 euro voorzie je een gemiddelde woning van zo’n systeem, en je realiseert er een besparing mee van 37%. Als je elke maand 150 euro aan verwarming uitgeeft, heb je de investering op 14 maanden terugverdiend.”
3. Vervang je elektrische boiler door een warmtepompboiler
“Is je bestaande elektrische boiler aan vervanging toe? Kies dan voor een warmtepompboiler. In vergelijking met een conventionele elektrische boiler met dezelfde capaciteit verbruikt een warmtepompboiler 75% minder stroom. Heb je zonnepanelen, dan kun je je warmtepompboiler ermee laten communiceren. Hij warmt dan het water op als er een overaanbod aan stroom is, een soort van warmtebatterij dus. Vergeet ook de subsidie niet. Terugverdientijd: twee jaar.”
4. Iedereen aan de warmtepomp?
“Warmtepompen zijn een fantastische technologie en ze worden royaal gesubsidieerd, maar dat betekent niet dat ze altijd de best mogelijke oplossing zijn. Ze horen thuis in optimaal geïsoleerde woningen. Ze worden ook best gecombineerd met een systeem van lage warmteafgifte zoals vloerverwarming of lagetemperatuurconvectoren. Idealiter beschik je ook over PV-panelen om een deel van je verbruik te dekken. Belangrijke tip: laat de installatie uitvoeren door een erkend installateur met een RES-Cert-certificering van bekwaamheid voor warmtepompen, anders heb je geen recht op een premie.”
5. Kies voor maximale regenwaterrecuperatie
“Leidingwater is een kostbaar en kostelijk goed. Dus waarom zou je het gebruiken om toiletten door te spoelen of je huis schoon te maken? Wanneer je opteert voor een systeem van regenwaterrecuperatie met een put, een pomp, een filtersysteem en een afzonderlijk leidingsysteem kun je tot 65% op je waterfactuur besparen. Bovendien help je de natuur door regenwater te bufferen zodat het rioolsysteem minder wordt overbelast bij hevige regenval.”
Wat is de beste oplossing voor jouw woning?
Benieuwd of een van deze oplossingen ook jou kan helpen? Of heb je een andere vraag over energiezuinige systemen en duurzame technologie? Maak dan een afspraak in een van de acht Big Blue Points, de expertisecentra van Van Marcke. Geert Verspeel: “Mijn collega’s en ik kunnen je het best helpen als je eerst een afspraak maakt en ons vooraf nuttige informatie bezorgt, zoals de plannen van de woning. Op basis daarvan maken wij een analyse. Vervolgens stellen we, afhankelijk van je budget en je wensen, een aantal mogelijke oplossingen voor en brengen je desgewenst in contact met een installateur die je snel contacteert.