Keuken op maat voor sportman met een beperking

Ga direct naar de video

Twee jaar geleden stortte de wereld van Jeremy in. Na een fietsongeval bleek hij half verlamd. Extreme Makeover Vlaanderen zorgt voor een aangepaste woning, inclusief een keuken die perfect geschikt is voor een persoon in een rolstoel én ook voor de rest van zijn gezin.

Net voor het ongeval had Jeremy samen met zijn vrouw Sofie zijn woning grondig gerenoveerd. In die tijd deden ze dat natuurlijk zonder rekening te houden met de bijzondere noden van de rolstoelgebruiker die Jeremy nu is. Ook de splinternieuwe keuken is niet geschikt voor fervente kok Jeremy.

100% op maat
Dat in orde brengen is een kolfje naar de hand van Dovy Keukens. De Belgische keukenbouwer maakt keukens 100% op maat. Deze keer bestond de uitdaging erin om een keuken zo in te richten dat het zowel voor Jeremy als zijn vrouw en hun dochter Amber een plezier zou zijn om in te koken. Hoe kreeg Dovy dat voor mekaar?

Keuken voor mensen met beperking: alles bereikbaar
Als een keuken geschikt moet zijn voor mensen in een rolstoel, is het essentieel dat alles bereikbaar is vanuit zithouding. Denk bijvoorbeeld aan kasten die vlot bereikbaar zijn of aan een lager werkblad om groenten op te snijden. Maar ook aan een lage, minder diepe spoelbak, zodat je er makkelijk met je rolstoel aan kunt.

Verstelbare elementen
De Dovy-keukenconsultant stelde voor om met verstelbare elementen te werken. Zo is het werkblad traploos verstelbaar in de hoogte met een eenvoudige druk op de knop. De bovenkast komt zachtjes naar beneden en een beetje naar voor als Jeremy op de knop van de kastlift duwt. Even duwen op een andere knop en ze schuift weer omhoog.

Slimme vondsten
Dovy gaf Jeremy een stuk van zijn zelfstandigheid en zelfvertrouwen terug. Het gedeelte van het werkblad dat kan zakken tot rolstoelhoogte, bevat de spoelbak, een werkvlak en een kookvlak met inductievuren. Zo kan Jeremy koken van A tot Z. Groenten snijden, in de potten roeren en daarna de afwas doen. De benodigde potten haalt Jeremy eigenhandig uit de vlot bereikbare pottenladen of de hoekkast met draaimand. De mand kan helemaal uitgedraaid worden, waardoor het materiaal binnen handbereik komt. “Helemaal wat het moet zijn voor mij”, zegt Jeremy. “Alles is aanpasbaar en ik kan overal goed aan. Dat hebben ze heel mooi gedaan.”

Vaatwasser met comfortlift
Maar het is niet omdat je in een rolstoel zit, dat je altijd de afwas met de hand moet doen. Daarom voorzag de Dovy-keukenconsultant ook een vaatwasmachine met comfortlift. Met een eenvoudige beweging brengt Jeremy de onderste vaatwasmand naar boven om ze makkelijk te vullen of te ledigen.
En als hij daarna alles in de bovenkast wilt wegbergen, komt die met een druk op de knop volautomatisch naar beneden.

Multifunctionele ruimte met mooi design
Is het niet Jeremy die aan het kokerellen is, maar Sofie, dan is ook dat een fluitje van een cent. Met een druk op de knop gaan de kasten weer naar boven. Hetzelfde geldt voor het werkblad. Ook dochter Amber kan perfect haar favoriete werkhoogte kiezen. Eigenlijk kan deze oplossing van pas komen in alle keukens die gedeeld worden door kleine en grote mensen, senioren en personen met een beperking.

Landelijk en modern
Last but not least is het ook nog een fraaie keuken geworden met zachte kleuraccenten. Het werd een mooie mix van landelijk en modern. Voor het landelijke aspect zorgen het hout rond de dampkap en het laminaten werkblad in marmerimitatie. De moderne stijl herken je in de witte hangkasten en de lichtgrijze greeploze onderkasten.

Voor de aandachtige kijker: de man op de foto’s is niet Jeremy, maar een figurant.

Meer weten? Maak een afspraak in een showroom in je buurt.