Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas
De toekomst is groen! Zeker in de energiesector doet men er veel aan om de klimaatverandering te beperken door steeds minder fossiele energiebronnen te gebruiken. Zo is groen gas een duurzaam alternatief voor aardgas. Maar wat is dat groene alternatief juist?
Wat is groen gas?
Enerzijds heb je fossiel gas, anderzijds groen gas. Groen gas is de duurzame variant van fossiel gas. Het wordt gemaakt van biogas, wat voortkomt uit de vergisting van onder meer organisch afval (van groente-, fruit- en tuinafval) en dierlijke mest. Het biogas dat uit deze vergisting komt, wordt gezuiverd en verbeterd zodat er groen gas ontstaat dat net dezelfde eigenschappen en kwaliteit heeft als fossiel aardgas. Hierdoor kan het gewoon gebruikt worden in het bestaande gasnet. Of het kan zelfs gebruikt worden als brandstof voor auto’s.
Zal het altijd voorradig zijn?
Groen gas zal een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Bovendien is de aanvoer ervan stabiel. In tegenstelling tot hernieuwbare energiebronnen zoals zonlicht, water en wind, zal er altijd organisch en dierlijk afval zijn dat omgezet kan worden in biogas en vervolgens het groene gasalternatief. Dieren zullen nu eenmaal mest blijven voortbrengen en mensen zullen groente-, fruit- en tuinafval blijven produceren. Hierdoor is het ook het hele jaar door beschikbaar, ongeacht de weersinvloeden.
Hoe duurzaam is het?
De productie van bio- naar groen gas is ook een positief verhaal voor de afvalverwerkingsindustrie, want er zullen minder restmaterialen overblijven. Het afval dat gebruikt wordt om biogas te maken, zou toch voor niets anders gebruikt kunnen worden. Doordat het een perfect alternatief is voor fossiel gas, zal er ook veel minder CO2 uitgestoten worden. En dat is absoluut noodzakelijk. Tegen 2050 wil Europa tot 95 procent minder broeikassen uitstoten. In België is op dit moment nog maar amper 18 procent afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen, zoals zon of wind. Alleen maar groene stroom is dus zeker niet voldoende, en is gewoonweg ook niet altijd voorradig. Groen gas is dan ook absoluut noodzakelijk om uiteindelijk naar een volledig duurzaam energiesysteem te gaan.
Kan elke gascondensatieketel ermee verwarmen?
Doordat groen gas dezelfde kwaliteit en eigenschappen heeft als fossiel gas, kan het perfect gebruikt worden met de gascondensatieketels van vandaag. Qua comfort hoef je absoluut niet in te boeten: het verwarmt net zo goed als fossiel gas en je hoeft helemaal niet bang te zijn voor storingen of schade. De huidige gascondensatieketels, gasleidingen en zelfs je gasfornuis hoeven hiervoor niet vervangen te worden. Zelf zal je dus echt geen verschil merken of je nu met groen of fossiel gas de verwarming aanzet of kookt.
Kan iedereen er zelf voor kiezen?
Kiezen om uitsluitend groen gas in huis te krijgen, is vandaag nog niet mogelijk. Wél kun je kiezen voor een energieleverancier die het aanbiedt. Je kunt dit vergelijken met groene elektriciteit: uitsluitend elektriciteit uit hernieuwbare energie kan de energieleverancier niet garanderen, want iedereen ontvangt een mix van de verschillende soorten energiebronnen die in ons land voorradig zijn. Maar hoe meer mensen nu al kiezen voor de groene optie, hoe meer er geproduceerd kan worden. Kies je vandaag voor de levering bij je gasleverancier, dan kun je zelfs éénmalig een premie van 300 euro ontvangen via Fluvius.