Geef je interieur een zomers-zuiderse tint

Nu de kou stilaan noordwaarts trekt, wordt het tijd om ook ons interieur een zomerser look te geven. Voor inspiratie gluren we naar warme, zonnige landen. Een reis in eigen huis via onder andere Griekenland, Turkije, Marokko en Mexico.

Wanneer ramen en deuren weer open kunnen, en de warmte van buiten het huis binnenkruipt in plaats van omgekeerd, is het tijd voor onze woning om zijn wintervacht af te schudden. En het eerste wat je moet doen, is een heleboel zaken opbergen die je tijdens de koude maanden warm hielden: fleecedekentjes, kaarsen, wollen vestjes en truien… Je hoeft je daarbij niet in te houden, want zelfs een aantal meubels mogen, indien mogelijk, tijdelijk naar garage, zolder of (tuin)berging verhuizen.

Een zomers interieur

In de winter kruipen we graag dicht bij elkaar, in een interieur dat goed gevuld is met knusse fauteuils en feestelijke tafels. Maar tijdens warme zomerdagen en -avonden voelt datzelfde interieur al snel te vol. Dus als je kan, geef je salon meer lucht door één of meerdere zetels te verwijderen. Samen urenlang tv-kijken doen we sowieso toch een pak minder in het warme seizoen. Zo creëer je letterlijk en figuurlijk meer ademruimte.

Ga voor Grieks

Ruimte die je zuiders kan invullen, kwestie van wat te reizen in eigen huis. Bijvoorbeeld naar het Griekenland van films als Shirley Valentine of recenter Mama Mia. Het Griekenland van de eilanden. De interieurs zijn er eenvoudig, want leven doe je er meestal buiten. De kleuren zijn er voornamelijk wit en blauw, de houten meubeltjes simpel en schaars, de wapperende gordijnen houden er niet te veel zonlicht tegen. Een antieke buste of een zuiltje als discreet accent mag, maar onze voorkeur gaat toch naar een strohoed of een simpel vaasje.

De Turkse toer op

Op een klein tafeltje staan kaarsen, sierlijk theeservies en elegante glazen. De gordijnen naast het raam zijn kunstig gedrapeerd, en voor het raam of tegen de muur hangt fijn uitgesneden houtwerk. De kleuren zijn warm en sensueel: bordeaux, turquoise, saffraangeel… Hang doeken aan de muur of drapeer ze over de meubels. Het is een tip die voor elk type exotisch interieur geldt: online vind je gemakkelijk stoffen waarmee je al snel de juiste sfeer oproept.

Marokkaanse make-over

Nog rijkelijker gaat het eraan toe aan de andere kant van de Middellandse Zee. We zijn intussen in Marokko aangekomen, en de interieurs ademen hier het mysterie van de woestijn. Het is de sfeer van Duizend-en-een-nacht: opulenter, sensueler, donkerder. We vullen onze leeggemaakte kamers weer op met schalen en Marokkaanse lampen (hangend en staand). Op de grond komen tapijten en zitkussens, in de fauteuils kussens in vele vormen en kleuren.

Afrika achterna

We reizen verder nu, dieper het Afrikaanse continent in. De woestijn maakt geleidelijk aan plaats voor weelderiger begroeiing. Maar de interieurs worden net soberder. Ruwhouten of aardewerken ambachtelijke voorwerpen vind je hier, naast kunstobjecten. Meubels zijn gemaakt van hout, riet en koord. Zachte aardetinten overheersen, al vind je evengoed kleurrijke doeken en exotische dierenprints. In een hoek zijn veel verschillende kamerplanten verzameld. Ze weerspiegelen de rijke natuur buiten.

Mooi Mexicaans

Voor een laatste stop steken we de oceaan over. Naar het Mexico van Frida Kahlo. Er mag best een schilderij van deze felle dame aan de muur. En kleur mag hier schetteren en knallen als een mariachi-orkest. Harmonie is daarbij niet zo van belang, energie des te meer. De planten zijn vooral cactussen, yucca’s en sanseveria’s, maar voor de rest mag hier alles feestelijk en gek ogen. Met een schaal exotisch fruit, een Mexicaans tapijt of deken, waarom zelfs geen sombrero of gitaar? En boven al die drukte waait onverstoorbaar een plafondventilator.