Een smart home: is dat wel zo slim?

Volgens het Grote Renovatieonderzoek van Onderdak.be weigert een derde van de verbouwers om slimme technologie in hun woning te integreren, wegens te duur, te veel gedoe enzovoort. Nochtans valt er heel wat te zeggen voor een smart home. In de eerste plaats omdat het je helpt om flink wat energie en geld te besparen.

Je leest het goed: 34 procent van de bevraagden, dus goed een derde, heeft geen interesse in het slim maken van hun huis. Begrijpelijk, want wie verlangt er soms eens niet naar een leven zonder al die apparaten die je moet programmeren, bedienen en onderhouden? Bovendien kosten ze veel en kunnen ze ook nog eens stuk gaan. En wat heb je aan de slimme sturing van je verwarming als de elektriciteit uitvalt of het computertje dienst weigert? Dan zit je in de kou tot iemand het voor je komt oplossen. Lang leve de simpele kachel! Maar dat is natuurlijk een karikatuur.

Gebruiksvriendelijk

Misschien ontbreekt het ons gewoon aan kennis en informatie. En zijn de vooroordelen over het smart home niet (langer) correct. Want duur? Slimme toestellen kunnen initieel dan wel een behoorlijke investering zijn, daarna helpen ze je vaak om flink te besparen, zodat je ze al snel hebt terugverdiend. En ingewikkeld? Fabrikanten hebben de laatste jaren hard gewerkt aan gebruiksvriendelijkheid. De meeste apparaten bedien je nu bijvoorbeeld met een handige en simpele app op je telefoon. Eens die is geïnstalleerd, kan zelfs de bomma of je achtjarige ermee overweg (en die laatste wellicht al snel beter dan jij).

Slimme thermostaat

Zo is er bijvoorbeeld de slimme thermostaat, die verbonden is met je wifinetwerk. Zodat je hem vanop afstand kunt bedienen. Handig wanneer je bijvoorbeeld eens vergeten bent de verwarming uit te zetten als je weg bent, of wanneer je in een warm huis wilt thuiskomen. Al kan je dat ook aan de thermostaat zelf overlaten: als hij merkt dat je er niet mee bent, kan hij zelf de verwarming uitschakelen, en weer aanzetten zodra je weer in de buurt komt. Of hij kan leren uit je gewoonten, zodat hij je woning nog doeltreffender, comfortabeler en zuiniger kan verwarmen.

Energiebeheersysteem

Wat kan je effectief besparen met een slimme thermostaat? Een besparing van zo’n 10 procent moet in de meeste gevallen zeker haalbaar zijn. Al bij al een zeer behoorlijke return on investment voor een vrij simpele ingreep. Nog meer winst kun je halen uit een compleet energiebeheersysteem, dat je digitale meter slim maakt. En dat biedt in deze tijden van steeds voortschrijdende elektrificatie van woningen en wagens ontzettend veel mogelijkheden.

Eigen zon eerst

Het basisprincipe van zo’n tool is dat hij je helpt om zoveel mogelijk energie te verbruiken en/of op te slaan op momenten dat die overvloedig en dus goedkoop is, en zo weinig mogelijk op schaarse en dus dure momenten. Concreet zal het energiemanagementsysteem bijvoorbeeld zoveel mogelijk je auto of thuisbatterij opladen of je warmtepomp, airco of wasmachine doen draaien op een ogenblik dat je zonnepanelen veel elektriciteit produceren. Handig, want voor elektriciteit die je op het net zet, word je tegenwoordig nauwelijks (en soms helemaal niet) vergoed.

Dynamisch tarief

Een doorsnee gezin met zonnepanelen verbruikt gemiddeld 30 procent van de opgewekte energie zelf, met een energiebeheersysteem kan dat oplopen tot 70 procent. Een meer dan flinke optimalisatie van het eigen verbruik dus. Maar de tool kan vaak nog meer. Hij kan namelijk ook inspelen op het dynamisch tarief, waarbij de prijs van je energie verschilt van uur tot uur. Is het nu bijvoorbeeld nog windstil, maar gaat het vannacht harder waaien, dan zal het systeem tot dan wachten om je auto op te laden. Of zal het de warmtepomp wat vroeger doen aanslaan om optimaal te profiteren van de goedkope energie.

Sturing elektrische warmte

Een overzicht van energiebeheersystemen vind je op www.maakjemeterslim.be, waar je ook info vindt over de premie Sturing Elektrische Warmte (SEW): wie met slimme sturing het verbruik van zijn elektrische accumulatieverwarming, (warmtepomp)boiler of warmtepomp wil optimaliseren, krijgt daarvoor een premie van de netwerkbeheerder. Immers, voor de stabiliteit van het net is het belangrijk dat productie en verbruik zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Zoveel mogelijk verbruik dus op momenten dat zon en wind overvloedig zijn (en de prijzen laag), en zo weinig mogelijk op andere (dure) momenten.

Je huis slim maken kan je dus een behoorlijke (energie)besparing opleveren en je optimaal doen profiteren van eigen productie en/of daltarieven. Zeker wie al heel wat elektrisch doet (verwarmen, auto opladen…) – en dat zullen er in de toekomst steeds meer worden – kan er flink zijn voordeel mee doen.