Een goed keukentoestel kan vandaag meer dan je denkt

Een ovendeur die automatisch een paar centimeter opent zodat je eten nooit meer kunt overgaren. Een dampkap die praat met je kookplaat en weet wanneer ze een tandje moet bijsteken. Het loont de moeite om mee te zijn met nieuwe keukentechnologieën en nieuwe keukentoestellen. Ze kunnen je het leven er immers heel wat makkelijker op maken.

Slechts een op drie Belgen zegt op de hoogte te zijn van nieuwe keukentechnologieën. Dat lijkt aan de lage kant. Zeker wanneer volgens datzelfde onderzoek een op twee Belgen van mening is dat een nieuw keukentoestel meer moet kunnen dan hun huidige apparaat. Bovendien geeft een overgrote meerderheid aan dat gebruiksgemak primeert bij de keuze voor zo’n nieuw toestel. En laat het nu vooral dat gebruiksgemak zijn waar die keukentechnologieën voluit op inzetten.

Zelfreinigend, maar dan echt

Voor de eerste feature die nieuwe keukentechnologie koppelt aan gebruiksgemak halen we nog een keer dat onderzoek aan. Zo denken maar liefst 30 tot 45 procent van de ondervraagden bij ‘keukenbeleving’ eerst en vooral aan ‘schoonmaken’. Goed nieuws: de betere moderne ovens reinigen zichzelf. Dat gaat verder dan een makkelijk afwasbare binnenruimte. Met pyrolyse worden vetspatten of andere ingebrande etensresten gereduceerd tot as, die als vanzelf van de ovenwanden loskomt en die je moeiteloos kunt wegvegen.

Denkende dampkap

Met alsmaar meer open keukens die deel uit maken van de leefruimte, is een goede dampkap belangrijker dan ooit. Sommige nieuwe modellen communiceren met je kookplaat. Zo voeren ze automatisch hun vermogen op wanneer dat moet en schakelen ze lager wanneer dat kan. De betere modellen blijven ook na het koken op een energiezuinige manier nog even nawerken om echt alle kookgeurtjes uit je woning te halen. Nog een relatief nieuwe en interessante trend is de kookplaat met ingebouwde dampkap, zoals we die bij Miele kennen. Slim, praktisch en duurzaam, en het creëert verfrissend nieuwe opties voor je keukeninrichting.

Nooit meer overgaar of aangebrand

De beste keukentoestellen geven je de vrijheid om niet de hele tijd je focus op het kookproces te moeten houden. Denk bijvoorbeeld aan geïntegreerde spijzenthermometers die precies vertellen wanneer vlees of vis uit de oven mag. Een andere feature die meer van je aandacht aan je gezin of gasten gunt, is de Taste Control-feature van Miele-ovens. Daarbij gaan de ovendeuren – als het eten klaar is – automatisch op een kier. Eenmaal de overtollige warmte ontsnapt is en je gerecht niet kan overgaren, sluit de deur weer om alles op temperatuur te houden. In dezelfde lijn: inductiekookplaten die aanbranden nagenoeg onmogelijk maken.

Dagelijks comfort

Koken is hip, maar niet iedereen heeft zin of tijd om elke dag urenlang in de keuken te staan. Heel wat innovaties in keukentoestellen spelen precies daarop in. Zo hoef je dankzij de automatische programma’s bij de nieuwe combistoomovens van Miele niet eens de temperatuur of de duur in te stellen. Of zo laat de Mix & Match-functie de onderdelen van een gerecht, bijvoorbeeld vlees, groenten en aardappelen, tegelijk de oven in schuiven. Al na een half uur haal je die er dan perfect gegaard weer uit.

Op pauze drukken is eindelijk een optie

We keren terug naar inductiekookplaten, maar blijven nog even bij Miele, met de Stop & Go-functie. Daarmee zet je alle kookzones met een beweging op stand 1. Perfect als er aangebeld wordt of je aandacht elders vereist is. Eenmaal terug in de keuken, activeer je met hetzelfde gemak weer alle eerder ingestelde standen. Of je zet de tijd nog meer naar je hand met de TwinBooster-functie. Die laat je toe om het inductievermogen van twee kookzones te bundelen op een enkele. Zo is je maaltijd nog sneller klaar.

Neem hier een kijkje als je ook op zoek bent naar een keukenpartner en meer wilt weten over de manier waarop Miele je dagelijkse keukenbeleving er vlotter en aangenamer op maakt.