Een gezond huis met natuurlijke materialen

Enkele jaren geleden besloten Ann en Thomas de stad in te ruilen voor de natuur. Zo vonden ze niet alleen een nieuw huis, maar ontstond ook hun gezamenlijk bedrijf. De kiem daarvan ligt in hun met natuurlijke materialen gerenoveerde gezinswoning.

De eerste eigen woning van Thomas Verschuren en Ann Butaye bevond zich midden in Antwerpen, in de – toen nog – wat verloederde buurt Oud-Berchem. Als architect zag Thomas het potentieel van het heel goedkope maar erg verkommerde pand. Alleen de zijmuren van het uitgeleefde rijhuis liet hij staan. Thomas gooide de achterbouw helemaal open en tekende een glazen achtergevel. Het koppel deed een groot deel van de verbouwingen zelf. Oud-Berchem transformeerde ondertussen tot een hip stadsdeel, met veel jonge gezinnen en de aanleg van tuinstraten. Gezondheidsproblemen tijdens de coronaperiode zorgden ervoor dat Ann en Thomas anders gingen kijken naar het leven. Ze begonnen bewuster om te gaan met voeding, gezondheid en wonen.

Stadsvlucht

Gezonder leven, dat betekende voor Ann en Thomas ook: de stad verlaten en in het groen wonen. Thomas vertelt: “Helaas bleek dat zowat onbetaalbaar. Via een bevriende makelaar kwamen we dit pand in Kontich op het spoor. De basis was goed: een kruipkelder, een betonstructuur, een trap, een verdieping.” Het grondplan bleef ongewijzigd: een grote leefruimte met zitkamer en eetplaats in het korte been van een gespiegelde L, en in het lange been een ruime leefkeuken. In de hoek van de L kwam een gastenverblijf met douche en een vestiaire. En uiteraard behielden ze de prachtige, brede tuin met een oude boom en weelderige rozen. De nieuwe gevel krijgt een speciale vermelding: daarvoor gebruikte de aannemer Sto gevelpeister, die hij op aanwijzen van Ann vermengde met glasvezelstrips die fonkelen als de zon erop zit.

Recuperatie

Uit de geslaagde verbouwing werd een nieuw bedrijf geboren: Maison Osaïn, genoemd naar de Yoruba-god van planten en geneeskrachtige kruiden. Ann zegde haar job in de modesector op en begon samen met Thomas aan een nieuw avontuur: panden met potentieel verwerven over heel Vlaanderen, ze renoveren met zoveel mogelijk natuurlijke materialen, volledig herinrichten en op de markt brengen, voorzien van zelf ontworpen servies en linnengoed. Gedecoreerd met originele objecten en werken van kunstenaars als Marlies Huybs en Dean Recoules waarmee Ann en Thomas samenwerkingsverbanden aangaan. Het verklaart de vele kunst in deze woning. Ann: “Onze aanpak is: vertrekken van wat er is, proberen de ziel van de woning te behouden en een nieuw verhaal schrijven.”

Zonder gangen

We trekken naar de bovenverdieping waar het open gevoel van de benedenverdieping is doorgetrokken. In het lange deel van de L vinden we het gedeelte voor de ouders, met een badkamer met dubbele douche, een dressing en een bijzonder ruime main bedroom met ensuite ligbad. Kamerplanten en een groot, noord gericht raam op de tuin trekken de natuur naar binnen. De toegang tot het ouderlijk gedeelte lijkt helemaal open, maar kan desgewenst afgesloten worden met pivoterende, plafondhoge deuren. “Ik probeer nooit gangen te tekenen in mijn ontwerp”, legt Thomas uit. “Die verengen de ruimte onnodig.” In de korte zijde van de L bevinden zich twee ruime kinderkamers met een compacte badkamer ertussen. “Maar die is nog niet gebruikt”, zegt Ann. “Ze vinden het veel te leuk om samen te spelen onder de dubbele douche, die ze met veel zeep herschapen in een glijbaan.”

Inspiratie

Waar halen Ann en Thomas hun inspiratie vandaan? Ze nemen ons mee naar de boekenkast. Springen eruit: Studio Mumbai, de monografie over het gelijknamige Indische architectenbureau van Bijoy Jain. Een standaardwerk over de Belgische beeldhouwer en keramist Pierre Culot. Ann: “En voorts onze reizen en trips, waar ik systematisch kleine details fotografeer en vervolgens in mapjes stop, gelieerd aan onze projecten. Zo heb ik meteen een moodboard voor die panden.” Is dit nu een woning voor het leven? Ann: “Wij zijn niet gebonden aan een plek. Maar het is niet meteen de bedoeling om deze woning te verkopen. We zien ze als een toonwoning, en ze is ook ons hoofdkantoor, al zullen we dat later eerder in het centrum van Antwerpen vestigen. We blijven stadsmensen, maar het doet deugd om thuis te komen in de sereniteit van een groene gemeente.” (Foto’s: Steven Colin)

INFOFICHE
Opgeleverd 2022
Type woning Open bebouwing, 280 m2 bewoonbare oppervlakte
Architect Thomas Verschuren – www.maison-osain.com
Technieken Gaswandketel, vloerverwarming op gelijkvloers. Ventilatiesysteem C.
Vakmannen