Zo trek je licht binnen in een smal en diep huis in de stad
Ondanks zijn jonge leeftijd – 30 jaar – slaagde Laurens Brouwers erin om een nieuwbouw neer te zetten op een van de mooiste plekken van Leuven, recht tegenover het Groot Begijnhof, erkend als werelderfgoed door UNESCO. Hoe kreeg hij dat voor mekaar?
Laurens Brouwers leidt ons rond in zijn klein maar fijn Leuvens huis. Meteen bij het binnenkomen valt de platenkast op. En dat is geen toeval. “Het enige wat ik wist toen ik aan dit project begon, was dat ik mijn platen wou kunnen beluisteren als ik in de keuken stond te koken én als ik in de living zat. Ja, je zou kunnen zeggen dat het huis rond mijn platencollectie is gebouwd.”
De architecturale uitdagingen van dit project waren groot: een smalle gevel, een diep en in de hoogte oplopend terrein, plus een aantal hoogte- en dieptebeperkingen voor de opbouw van de verdiepingen. Toch slaagde OH Architecten erin om in een historisch stadsdeel een heldere, moderne woning neer te zetten waar het aangenaam toeven is en waar het maximale werd gehaald uit de beschikbare oppervlakte.
Absurde prijzen
Het stond onlangs in de krant: Leuven was ook in 2020 de duurste stad van België om een woning te kopen. Gemiddeld telden mensen maar liefst 404.149 euro neer voor een huis in de stad aan de Dijle. Hoe kreeg Laurens zijn project gefinancierd? “Mijn ouders hebben mij financieel gesteund in mijn zoektocht naar een eigen woning. In Leuven zijn de prijzen absurd. Vroeger stond hier een uitgewoond, bouwvallig studentenhuisje. Daarvoor heb ik 275.000 euro betaald. De nieuwbouw kostte me bijna even veel.”
Veel jonge mensen kopen eerst een huis dat ze renoveren, Laurens begon liever met een schone lei. “Ik was oorspronkelijk wel op zoek naar een op te knappen huis, maar dan kom je in Leuven algauw uit bij een herenhuis van 400.000 euro waar je nog eens even veel moet instoppen om het echt in orde te krijgen. Nu is 275.000 euro wel veel geld om een huis te kopen om het af te breken, maar je betaalt natuurlijk ook voor de locatie. Ik zal nooit overburen hebben en het is uniek om tegenover werelderfgoed te wonen.”
Patio
De briefing van Laurens voor de architecten was duidelijk: veel licht, platen centraal, een open gevoel, split levels. Het huis was als geheel niet beschermd, de kelder en de gevel wel.
En er waren allerlei stedenbouwkundige beperkingen. De gevelhoogte was beperkt tot 8 meter, op één lijn met de aanpalende huizen. En de verdiepingen mochten maar 8 meter diep zijn, terwijl het gelijkvloers wel tot 17 meter diep gaat.
De patio – een met glas omgeven binnenplaats – breekt het volume van het gelijkvloers en zorgt voor een afscheiding tussen living en eetkamer. Een ander opvallend element is de compacte, in de muur verankerde witte stalen trap zonder leuning. De trap voert naar de eerste verdieping met een prachtige lichtinval, dankzij de voorgevel in claustraverband. Dat is een metselverband waarbij de gevelstenen alleen met de uiteinden op elkaar gemetseld worden.
Afbraak en heropbouw aan 6%
Sinds januari 2021 tot en met december 2022 geldt over het hele Belgische grondgebied een verlaagd BTW-tarief voor de afbraak en heropbouw van een woning. Het moet gaan om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper blijven en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2.
Het BTW-tarief van 6% zorgt voor een korting op de sloop- en bouwwerken van 15% tegenover het gangbare tarief bij nieuwbouw van 21%. De overheid wil zo een fiscale stimulans geven om tegen lagere kosten nieuwe woningen te bouwen. De maatregel heeft ook een ecologische dimensie, want zo wordt het bestaande woonpatrimonium versneld vernieuwd. Nieuwe woningen verbruiken immers minder energie en stoten dus minder CO2 uit dan bestaande of niet grondig gerenoveerde woningen.
Info/fiche
- Opgeleverd: 2020
- Type woning: Rijwoning, 122 m2 bewoonbare oppervlakte
- Architect: OH Architecten – www.oharchitecten.be
- Technieken: Condensatieketel op aardgas, vloerverwarming, zonnepanelen
- Trap: JDK Project – www.jdkproject.be
- Bijzonderheid: Nieuwbouw na sloop bestaande woning
- Foto’s: Karel Hemerijckx