Binnenkijken in de XL-badkamer van Evelien en Frieda
Wil jij ook zo’n XL-badkamer als Evelien en Frieda? Begrijpen we. In dit artikel vertellen we je hoe je dat aanpakt. En we focussen op hout in de badkamer én op de betaalbare maar daarom niet minder mooie douche die je in deze aflevering zag, inclusief douchegoot.
Meer ruimte creëren, dat is het doel van Kelly bij de verbouwing van de nieuwe woonst van Evelien en Frieda en hun kinderen. Op de bovenverdieping paste de architecte de muren zo aan dat er een grotere badkamer en een extra slaapruimte werden gecreëerd. Later kan ook de zolder nog worden ingericht als extra slaapruimte. Maar nu eerst volop genieten van de XL-badkamer met praktische inloopdouche en warme houtkleuren. Voel je het kriebelen? Zo begin je aan het vergroten van je badkamer.
Bad en/of douche?
Eerst bepaal hoe je nieuwe badkamer er zal uitzien. Maak een tekening op ruitjespapier om de ideale badkameropstelling uit te werken. Het eenvoudigst daarbij is rekening houden met de bestaande leidingen, zeker voor de afvoer. Is dat geen optie en/of ben je niet superhandig, haal er dan een vakman bij. Die kan je uitleggen wat de mogelijkheden zijn.
Een belangrijke vraag is of je opteert voor een bad of een douche, of allebei, of een combinatie van beide. In dit artikel helpen we je de keuze te maken. In een XL-badkamer lijkt het nogal logisch om voor bad én douche te gaan, maar als je niet zo’n badmens bent, kan je ook voor een zalig grote inloopdouche gaan, misschien zelfs een model waarin je met z’n tweeën kunt douchen.
Een XL-badkamer door je muur uit te breken?
Berg je hamertje en beiteltje nog maar even op. Voor je begint aan het uitbreken van bestaande binnenmuren, moet je weten of de muur dragend is of niet. Niet-dragende muren kan je verwijderen, bij dragende muren heb je een omgevingsvergunning nodig en moeten er berekeningen en stabiliteitswerken worden uitgevoerd. Ben je niet zeker wat voor muur het is, vraag dan advies aan een vakman. Het uitbreken van een niet-dragende muur kan een handige doe-het-zelver eigenhandig doen. Kijk wel eerst na waar de elektriciteits- en waterleidingen lopen en ga niet onbesuisd te werk. Schakel stroom, water en gas uit. Verwijder eerst de meubels, wastafel, bad en douche. Zet een dop op aan- en afvoerleidingen, verwijder de tegels en begin dan pas aan het grove werk.
Een Linie douche voor elk budget
Natuurlijk wil je in je XL-badkamer ook een fraaie inloopdouche, maar wie zal dat betalen? Wil je topkwaliteit en mooi design voor een scherpe prijs, doe dan zoals architecte Kelly in deze woning en kies voor de Linie Walk In inloopdouche. Dat is een eenvoudige inloopdouche met een strakke douchebak en mooie douchewandbekleding. Vervolledig je douche met een glaswand (helder of met een matte strook).
Voorzie zeker ook een douchegoot. Zo zorg je ervoor dat al het water meteen richting afvoer wordt geleid en je badkamer niet overstroomt. Let erop dat het debiet van je douchegoot groter is dan de hoeveelheid water die er maximaal uit je (regen)douche kan stromen.
Trend: hout in de badkamer
Hout is aan een opgang bezig in de badkamer. Hout is een mooi, tijdloos en natuurlijk product. Maar kunnen houten badkamermeubels wel tegen water en wisselende temperaturen? Bij X2O gaan ze er prat op dat al hun houten badkamermeubelen tegen water kunnen.
Je kan kiezen voor badkamermeubelen uit massief hout (teak, notenhout, eik) of meubelen met houtlook, gemaakt uit melamine. Die laatste zijn iets goedkoper. In de badkamer van Evelien en Frieda koos Kelly voor de Balmani Quadro meubelen in massief hout: echte eyecatchers die met hun zwevende elegantie de XL-badkamer nog een klasse hoger optillen.
En wat vinden Evelien en Frieda ervan?
Spannend! Bijna helemaal op het einde van de aflevering krijgen Evelien en Frieda hun nieuwe badkamer te zien. Ze buitelen net niet over mekaar heen van puur enthousiasme en verbazing. “Oh la la. Waw. Echt geweldig. Een bad, een wc én een douche. Echt alles wat we wilden in één badkamer. De kinderen gaan ook echt blij zijn met het bad.” Ongelooflijk toch wat je met een slimme indeling en de juiste keuzes voor mekaar kunt krijgen in een compacte badkamer!