Binnendeuren voor dummies: hier moet je op letten

Hoe kies je de juiste binnendeur? We beschrijven de belangrijkste soorten deuren en hun voor- en nadelen. Zowel qua vorm als materiaal bestaan er heel wat mogelijkheden om de deuren te kiezen die het best passen bij je interieur, je smaak en je budget.

Overweldigend aanbod

Ook op het gebied van deuren is de keuze voor bouwers en verbouwers gigantisch. Maar met dit ‘deuren voor dummies’-artikel ken je eindelijk het verschil tussen een schilderdeur en een HPL-deur en kun je beter kiezen bij de deurenfabrikant. De meest gekozen deur is de zogenaamde schilder- of verfdeur: een standaarddeur die nog niet afgewerkt werd met een laklaag, waardoor je de deur zelf kunt schilderen in de kleur die je wilt. Na enkele jaren kun je ze gemakkelijk herschilderen.

Schilderdeuren

Bij de schilderdeuren vallen drie verschillende types te onderscheiden op basis van het materiaal. Een hardboarddeur (ook wel honingraatdeur genoemd) heeft een kern van stevig karton of hardboard, aan beide kanten afgewerkt met een vezelplaat. Dit is tegelijk de lichtste en goedkoopste deur, maar de isolatie van geluid en warmte is minder goed. Een tubespaandeur, het tweede type, heeft een kern van een spaanderplaat en bevat luchtkanalen. Hierdoor is de isolatie aanzienlijk beter. Ten derde is er de volspaandeur, met een volle kern uit spaanderplaat. Zeer stevig, maar ook zwaar.

HPL, massief hout of staal?

Geen zin om te schilderen? Dan zit je goed bij een zogenaamde HPL-deur (High Pressure Laminate). Die heeft een harde kunststoflaag die bestand is tegen krassen en gemakkelijk afwasbaar is. Praktisch in een huishouden met kleine kinderen bijvoorbeeld. Dee vlekken van plakhandjes veeg je makkelijk weg. Die HPL-laag vormt ook meteen de buitenkleur van de deur. Je bespaart dus schildertijd en verfkosten, al is zo’n HPL-deur dan wel iets duurder dan een klassieke schilderdeur.

Luxueuze uitstraling

Mag het voor jou wat specialer of zoek je binnendeuren die karakter en stijl uitstralen? Zowel in een modern als een landelijk interieur komt een houten binnendeur mooi tot zijn recht. Vlak of met een patroon, gezandstraald, gevernist: je kiest zelf de houtstijl die past bij jouw meubelen. Massief houten binnendeuren bieden een goede kwaliteit. Ook stalen binnendeuren geven je interieur een nieuw elan. Ze zijn niet goedkoop, maar gaan tientallen jaren mee. Stalen deuren komen vaak voor in combinatie met glas, wat een luxueuze uitstraling geeft.

Transparantie en ruimtegevoel

Wil je veel transparantie in je interieur? Dan zijn volledig glazen deuren misschien iets voor jou. Ze laten extra licht binnen en creëren een gevoel van ruimte in de woning. Ideaal als je houdt van contact tussen de verschillende kamers, maar iets minder qua isolatie en privacy. Dat laatste valt te verhelpen. In de badkamer kun je bijvoorbeeld gezuurd glas nemen, dat er mat uitziet. Ook hier zijn er heel wat mogelijkheden om te personaliseren. Laat de glazen deur zandstralen of breng een leuk motief aan als designelement.

Strak weggewerkt

Heb je nood aan een grotere deuropening? Ga dan voor een dubbele deur die bestaat uit twee klassieke draaideuren. Een goede manier om het ruimtegevoel te versterken, zijn plafondhoge deuren die het restmuurtje bovenaan achterwege laten. Praktisch én strak. Plafondhoge deuren bestaan in allerlei materialen en vormen. Hou je van een strakke look? Kies dan voor een onzichtbare deuromlijsting, netjes geïntegreerd in de muur.

Schuiven of draaien?

Een klassieke deur hangt aan scharnieren en zwaait open. Dat is niet altijd de meest praktische of elegante oplossing. Schuif- of roldeuren zijn ideaal om plaats te besparen. Erg stijlvol is een glazen pendeldeur die opent in beide richtingen. Ook pivotdeuren zijn in opgang: dat is een deur die om zijn eigen verticale as draait. De draaipunten zitten hier bovenaan en onderaan in het midden van de deur.

Je ziet het: het is perfect mogelijk om van een binnendeur iets bijzonders te maken. Ga dus zeker eens kijken en vergelijken bij verschillende specialisten om de binnendeur te vinden die matcht met jouw interieur.