Bespaar energie, douch langer! Warmteterugwinning als win-win.

Lekker warm en lang douchen en toch energie besparen? Dat kan door een systeem van warmteterugwinning te installeren. Dat is zowel bij renovatie als bij nieuwbouw vrij eenvoudig te realiseren.

Er zijn heel wat manieren om minder energie te verbruiken onder de douche. Meteen eronder gaan staan en koud beginnen, bijvoorbeeld (brr!). Je douches timen en tot het strikte minimum beperken. Respect! Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar wij houden van warm en lang douchen. De badkamer herleiden tot een half stoombad, als het even kan. Anderzijds blijft het een goed idee om minder energie te verbruiken. Dat kan met dit 24-letterwoord: douchewarmteterugwinning.

Warmtewa?

Het principe is eenvoudig: een warmtewisselaar op je douche-afvoer recupereert de warmte van het wegstromende water. Die warmte wordt meteen gebruikt om het verse douchewater voor te verwarmen. Zo is er minder energie nodig om te douchen.

Douchen op 35 à 40 °C vinden de meeste mensen heel comfortabel. Als het water in het afvoerputje of de douchegoot stroomt, heeft het ongeveer tien graden warmte verloren. Zonde om die energie verloren te laten gaan. In een warmtewisselaar geeft het afvalwater zijn warmte af aan het koude toevoerwater of het water dat door de boiler wordt opgewarmd.

Waar moet je op letten?

Het systeem kan zowel bij renovatie als bij nieuwbouw worden toegepast. Belangrijk is wel dat de douche is uitgerust met een thermostatische mengkraan. Die regelt automatisch de temperatuur. Met een gewone mengkraan lukt het ook wel, maar is het minder comfortabel omdat je aan het begin van de douchebeurt dan manueel de temperatuur moet bijregelen (lees: verlagen om even warm te blijven …).

Het systeem is veilig en hygiënisch. Vervuild en proper water komen niet fysiek met elkaar in contact. Als het systeem correct is geïnstalleerd, is er ook geen gevaar voor legionella.

Drie systemen

Er zijn drie systemen op de markt om warmte uit te douche te oogsten en te hergebruiken. In een verticale douchepijp stroomt het water naar beneden door een dubbelwandige buis waardoor het koude toevoerwater loopt. Zo wordt dat voorverwarmd en is er minder warm water en dus energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Er bestaan ook warmtewisselaars die worden ingebouwd in de douchebak en ten slotte ook in de afvoergoot.

Waarom alleen in de douche?

Op het eerste gezicht zou je zo’n warmtewisselaar ook op een ander punt van de riolering kunnen zetten en zo de warmte van pakweg het bad, de wastafel en je vaatwasser kunnen recupereren. Maar dat is geen goed idee. Alleen bij het douchen gebruik je veel warm water dat wegloopt terwijl er nieuw warm water wordt aangevoerd. Zo kan de warmtewisselaar optimaal zijn werk doen. Bij een bad laat je het water wegstromen op een moment dat je geen warm water meer nodig hebt. Bij het afwassen en de vaatwasser is dat ook zo.

Terugverdientijd

Als je 50 liter warm water per persoon gebruikt bij het douchen, heb je daarvoor met een standaard HR-ketel zo’n 75 m3 gas per jaar nodig. Aan de huidige gasprijs van 1,5 euro/m3 is dat 110 euro per persoon per jaar. Met een douche WTW kan je dat tot de helft reduceren. Dat betekent dat je met een gezin van vier tot 220 euro per jaar kunt besparen. Natuurlijk wordt dat minder als het gas goedkoper is en meer als het gas duurder wordt. Er van uitgaand dat een douche-WTW tussen de 500 en 1500 euro kost, kan je die kost dus vrij snel terugwinnen.

Bij een badkamerrenovatie is een WTW-systeem een goed idee en bij een nieuwbouw zeker ook. De meerkost verdien je op 2 à 7 jaar terug – en als de gasprijzen stijgen, nog veel sneller. En je helpt meteen ook je CO2-uitstoot verlagen.