Behang is heel populair, maar hoe maak je de juiste keuze?

Je merkte het vast al in hippe restaurants en hotels: behang is tegenwoordig een onmisbaar interieuraspect, soms een echte eyecatcher en vaak een sterk sfeerbepalend accent. Vergeet het jaren ’70-behang bij de bomma in de keuken. Behang is back!

Caselio Linn Ambiance Blue

Behang bestaat in verschillende texturen, prints en materialen. Getextureerd of reliëfbehang wordt vaak in eenzelfde kleur of toon uitgevoerd. De keuze aan printbehang is eindeloos, met botanische prints, dierenprints, verhaallijnen en ga zo maar door. Een derde soort is fotobehang: één grote muurvullende foto in plaats van de herhaling van een print. En naast het gangbare papierbehang vind je ook linnen, perkament, stof en andere materialen. Maar hoe vind je je weg in de behangjungle? De juiste keuze hangt vooral af van de ruimte waarin het moet komen.

Casamance Sisalana

In de slaapkamer

In de slaapkamer wil je rust en een soort hotelgevoel. Je kiest hier best niet voor felle prints, maar eerder voor getextureerd behang in een kleur. Zo krijg je een zengevoel in de slaapkamer. Wil je toch graag voor een print gaan, kies dan voor toon-op-toon. Dan wordt er maar een kleur gebruikt, maar in verschillende kleurtonen.

Casamance Manille

In de kinderkamer

Behang is een gedroomd product om kinderkamers een eigen touch te geven. In typische meisjeskamers blijft pastelkleurig behang populair. Binnen het pasteluniversum is er heel wat mogelijk, gaande van felle, grote bloemenprints tot subtiele wolkjes of stipjes. Ook eenhoorns zijn erg in tegenwoordig.

Caselio Hyg Hope Ocre

Fotobehang

Voor jongenskamers zijn jungleprints heel populair. Ook dit thema is bijzonder veelzijdig. Je hebt de keuze tussen botanische jungleprints en behang waarop dieren figureren. Dino’s zijn dé trend van 2022 – ook in meisjeskamers trouwens. Het grote voordeel van behang is dat je je kind zelf kunt laten kiezen voor iets dat bij zijn of haar leefwereld, smaak en interesses aansluit. Dat is ook de reden dat fotobehang het zo goed doet in kinderkamers.

Voor de leefruimte

In de leefkamer mogen de muren meer spreken dan in de masterbedroom. Zo lang je tenminste niet alle vier de muren van de ruimte behangt. Met het behang op een accentmuur toon je de vibe die je als persoon of als gezin uitstraalt. Toon me je behang, en ik zal zeggen wie je bent.

Fel of subtiel?

Ga je voor een felle print of eerder voor een subtiel linnen behang? Die keuze laat je best afhangen van de rest van je interieur en de aanwezige kleuren. Bepalend hierbij is de kleur van de grotere meubelstukken zoals de sofa en de stoelen. Zijn die vrij neutraal van kleur? Dan kun je – als je dat wilt – volledig los gaan met felle prints en bijhorende kleuren.

Extravagant mag

Heb je al veel verschillende kleuren in je interieur, dan kijk je best naar de dominerende kleur. Is er bijvoorbeeld al veel blauw aanwezig, dan kies je best behang waarin blauw ook de dominerende kleur is. Wil je liever geen blauw, maar een neutrale kleur, kies dan voor een behang in een speciaal materiaal met een neutrale toon. Soms is behang zo extravagant of zo speciaal dat het bijna een kunstwerk in je leefruimte wordt. Dan mag je je zeker aan complimenten van bezoekers verwachten.

Durf experimenteren op het toilet

In het kleinste kamertje kun je naar hartenlust experimenteren. Doordat de oppervlakte relatief klein is, geef je geen grote sommen uit aan je experiment. Zo kun je op een budgetvriendelijke manier al eens kennismaken met behang. Laat je hier dus gerust gaan voor een heel speciale print of een heel bijzondere textuur.

Zelf behangen?

Ben je een handige Harry (m/v/x)? Bekijk deze filmpjes en ga zelf met behang aan de slag.
Als je minder handig bent, of met behang met print of textuur wilt werken, kies je doorgaans best voor een professional voor een piekfijne uitvoering. Het is niet zo gemakkelijk om zelf behang te snijden en ervoor te zorgen dat je print mooi doorloopt. De adviseur bij je lokale Thiry Paints-vestiging kan je in contact brengen met een behanger uit je buurt.

Hier vind je een Thiry Paints-filiaal bij jou in de buurt voor meer advies rond behang.