Alles wat je moet weten over het capaciteitstarief
Sinds 1 januari staat er iets nieuws op je elektriciteitsfactuur: het capaciteitstarief. Beschik je over een digitale meter, dan heb je een eerste tool in handen om dat tarief zo laag mogelijk te houden door piekverbruik te vermijden. Met een smart home systeem lukt dat praktisch vanzelf.
Het capaciteitstarief maakt voor een gemiddeld huishouden ongeveer 7% van de totale elektriciteitsfactuur uit. Voor wie een klassieke meter heeft, gaat het om een vast bedrag. Heb je al een digitale meter, dan wordt het capaciteitstarief berekend op basis van je gemiddelde piekverbruik van de afgelopen twaalf maanden.
Wat is dat, gemiddeld piekverbruik?
Voor dat piekverbruik kijkt je leverancier naar het kwartier met het hoogste verbruik per maand. Wellicht een kwartier waarop én de droogkast én de vaatwasser én de elektrische oven opstonden. In de toekomst wordt het dus belangrijk om dat soort situaties zo veel mogelijk te vermijden – of te kiezen voor een slim systeem dat dat in jouw plaats doet, zoals Niko Home Control. Een systeem dat je trouwens zowel bij nieuwbouw als in bestaande woningen kunt installeren.
Waarom een capaciteitstarief?
Je vraagt je misschien af waarom er zoveel verandert op je energiefactuur. Daarvoor moeten we even uitzoomen. De hoge energieprijzen en de onzekerheid in de markt hebben veel mensen wakker geschud. We moeten zo snel mogelijk onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen en de productie van hernieuwbare energie opvoeren. Die evolutie was al bezig, maar ze is nu in een stroomversnelling geraakt. Dat geldt ook voor de aanpassingen van het elektriciteitsnetwerk.
Geld verdienen aan stroomverbruik
Groene stroom uit wind en zon is soms overvloedig en soms heel schaars – en dat bovendien niet altijd op de momenten dat we respectievelijk veel en weinig stroom verbruiken. Vandaar dat we evolueren naar een systeem waarin mensen zoveel mogelijk eigen stroom verbruiken en waarin we worden aangemoedigd om pieken in het verbruik te vermijden. Eerst met een capaciteitstarief en later wellicht ook met dynamische stroomtarieven. Stroom wordt dan duurder op momenten dat hij schaars is, maar er zullen ook momenten zijn dat je wordt betaald om stroom af te nemen.
De oplossing
Maar hoe zorg je ervoor dat deze veranderingen in jouw voordeel spelen? Niko Home Control, het huisautomatiseringssysteem van Belgische makelij, is helemaal klaar om op deze en toekomstige trends in te spelen, klinkt het bij Segment Marketing Manager Leon Theune. “Van bij het begin, nu 25 jaar geleden, maakte energie-efficiëntie een belangrijk deel uit van onze oplossing voor huisautomatisering: lichten die automatisch aan of uit gaan, zonneschermen die automatisch sluiten zodat de airco niet aan moet.”
Zelfverbruik en peak shaving
Leon Theuse legt uit: “Toen de terugdraaiende teller werd afgeschaft, creëerden wij de solar mode, waarmee je kiest voor maximale zelfconsumptie van je eigen zonnestroom omdat dat interessanter is dan hem aan het net te leveren. Het systeem stelt je ook in staat om aan ‘peak shaving’ te doen, het afvlakken en vermijden van piekstroommomenten.”
Hoe werkt dat?
Leon Theune: “De peak mode schakelt gekoppelde apparaten af volgens de prioriteitenlijst die je als consument instelt om onder een zelf gekozen piek te blijven. Je kiest daarbij best in eerste instantie voor apparaten die geen invloed hebben op je comfort. Het opladen van een elektrische fiets kan vaak wel even wachten. Het is doorgaans ook niet erg als de droogkast wat later begint te draaien. In een goed geïsoleerd huis voel je het zelfs niet als de verwarming een uurtje uitgaat. Zo hou je je capaciteitstarief laag en betaal je niet meer, maar juist minder voor je stroom dan wie dat niet doet.”