5 keer besparen in de badkamer
Water en energie besparen is tegenwoordig vanzelfsprekend. Zeker als je beseft hoeveel makkelijke manieren er zijn om dat te doen, zonder een spatje comfortverlies.
Jazeker, minder lang douchen en koud douchen in een onverwarmde badkamer helpen om je water- en energiefactuur naar beneden te krijgen. Maar er zijn ook andere oplossingen om water en energie te sparen zonder je als een gek in te zepen of rillend aan de dag te beginnen. Water besparen kan bijvoorbeeld met slimme kranen en met een waterbesparende wc. Regenwaterrecuperatie is ook een goed idee, en ruimer inzetbaar dan algemeen gedacht.
1. Slimme kranen
Wil je besparen op je waterverbruik? Dat kan met de slimme kranen van Aqualisa, het Britse merk dat een trendsetter is in de slimme badkamer. Gewoon de Smartvalve op ecostand zetten en je doucht even zalig als altijd, maar met een derde minder water.
En het kan nog slimmer, want de Aqualisa is geconnecteerd en werkt met stemherkenning. Je kan de douche met een stemcommando aan- en uitzetten. Dus nooit meer met ogen vol zeep tasten naar de kraan. Of zet even een stap achteruit, dan verlaagt een sensor automatisch het debiet. Zo verspil je nooit meer kostbaar water of energie.
2. Waterbesparende wc
Bij toiletgebruik is het niet altijd nodig om de hele spoelbak leeg te maken. Bij de waterbesparende spoelbakken zijn er twee systemen. Het meest bekende werkt met een grote en een kleine knop, voor een grote of kleine spoeling. De nieuwste generatie wc’s, zoals de Geberit iCon, spoelt standaard met 4,5 liter, terwijl traditionele modellen er 6 à 8 liter per spoelbeurt doorjagen.
3. Regenwaterrecuperatie
Nog slimmer is het om voor de wc helemaal geen leidingwater te gebruiken maar over te schakelen op regenwater. Kies dan wel voor een systeem dat bij langdurige droogte de regenwaterput aanvult of automatisch overschakelt naar leidingwater. Spoelen met regenwater is ook interessant omdat regenwater geen kalk bevat en dus geen kalkaanslag nalaat in je toilet. Gezuiverd regenwater is trouwens niet alleen geschikt voor toiletten, maar ook voor de wasmachine en uiteraard om je tuin te besproeien. Zo kan je nog duizenden liters meer besparen per jaar. Al dat regenwater opslaan doe je makkelijk in een regenwatertank, verkrijgbaar bij Van Marcke. Dat zijn tanks uit kunststof, die naar keuze ondergronds maar ook perfect bovengronds geplaatst kunnen worden.
4. Warmtepompboiler
Verwarm je op gas of stookolie en is je installatie aan vervanging toe? Of plan je een nieuwbouw? In beide gevallen is de warmtepompboiler doorgaans de beste oplossing voor de productie van sanitair warm water. Zo’n boiler maakt gebruik van de omgevingstemperatuur en kan tot 60% van zijn energie uit de omgeving halen. De overige 40% energie komt van het stroomnet en/of van je eigen zonnepanelen.
5. Badkamerverwarming
De badkamer is één van de plekken in huis waar we het graag lekker warm hebben. Zorg er dus voor dat je een badkamerradiator hebt op maat van jouw badkamer, de isolatiegraad van je woning en je gebruiksprofiel. Een expert kan de warmteafgifte zo berekenen dat je geen cent te veel betaalt aan een overgedimensioneerde of inefficiënte radiator.
Het grotere plaatje
Allerlei losstaande en relatief kleine ingrepen kunnen je al heel wat euro’s laten besparen, maar het is nog beter om naar het grotere plaatje te kijken. Van Marcke ontpopt zich de laatste jaren meer en meer tot een verwarmingsspecialist. Verschillende showrooms beschikken ondertussen over een Big Blue Point , waar je merkonafhankelijk advies kunt krijgen over duurzaam wonen. Je vindt er experts gespecialiseerd in groene stroom, warmtepompen, warmtepompboilers, zonneboilers, zuinige ketels, isolatie en ventilatie.